Хитрата лисичка

Жанр: опера
Автор: Леош Яначек
Режисьор: Вера Немирова; Диригент: Павел Балев
Сценография: Димана Латева
Костюми: Димана Латева
Хореография: Анна Пампулова
Участват: Солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна

Образът на Хитрата лисичка е своеобразно огледало, в което останалите герои се оглеждат и което ги кара да се замислят за себе си. А самата тя следва неотклонно своите инстинкти, поставя свободата над всичко и не допуска да ѝ я отнемат. Копнежът за свобода, за споделена любов откриваме във всички герои. Централен образ в този контекст е лесничеят, който след срещата с Хитрата лисичка разсъждава за смисъла на своя живот. Меланхолията, натрупана в годините, го връща към спомена за любовта му към хубавата Теринка – една невъзможна, отдавна изгубена любов, която намира своето второ Аз в образа на Хитрата лисичка.
Хитрата лисичка е част от природата, която включва и човешката природа, оттам идва и успоредяването на човешките и животински образи. На почти всеки герой съответства животно – двойник: старият учител може да бъде разпознат в петела, свещеникът в язвеца, а жената на лесничея – в кукумявката. В този алегоричен контекст хората следват своите фантазии за света на животните, а животните понякога се оказват по-човечни от хората. Гората разкрива страховете и тъмната страна в героите, като същевременно олицетворява естествения цикъл на природата между живота и смъртта.
Накрая, във финалния апотеоз, лесничеят преминава в друга реалност, която може да е смъртта, може и да е сън. В тази последна сцена той се отдава на спомени за своята любов и  сливайки се с гората, разпознава смисъла на живота в дълбокия поклон пред вечната сила на природата.
Чешкият композитор Леош Яначек пише своята опера в периода между двете световни войни, когато индустриализацията заплашва обществените устои, машините изместват човека и той все повече осъзнава природата като свое убежище. С прелестните си природни картини и цялостното си отношение към природата днес Хитрата лисичка ни насочва към най-голямата грижа на съвременния 21 век – как да се справи с унищожаването и замърсяването на природата.
В настоящата постановка виждаме един училищен клас, който се готви да изнесе театрално представление, чийто сюжет се смесва със сюжета на Хитрата лисичка. Заплахата за природата и бъдещето на нашите деца са основни в разказа и тази линия последователно е изведена в декорите и костюмите, създадени по образец на истински детски рисунки.