Калас и Онасис

Жанр: опера, мюзикъл
Автор: Христос Папагеоргиу
Режисьор: Петко Бонев; Диригент – постановчик: Страцимир Павлов
Сценография: Ася Стоименова
Костюми: Ася Стоименова
Хореография: Анна Пампулова
Участват: Ева Перчемлиева, Мариос Андреу

Спектакълът пресъздава живота на Мария Калас и Аристотел Онасис – две звезди с огромна слава и изпепеляващи съдби, чийто фатален сблъсък за пръв път се представя на световната музикална сцена. Операта-мюзикъл проследява с пристрастие, с любов и тъга, но и с чувство за хумор, главозамайващите успехи, болезнените жертви, жестоките загуби, незарастващите рани, метаморфозите, възхода и падението на тези две забележителни личности, по-големи сякаш от самия живот. От любовта и страстта между тях пламва онази божествена искра, която извежда Мария Калас на самия връх на оперния Олимп. Но недостижимата и до днес оперна дива, най-великата певица на всички времена, изповядва, че „любовта е по-важна от всеки артистичен триумф“. На това свое верую тя остава вярна и в живота, и в смъртта.
За екипа на Държавна опера Варна световната премиера на мюзикъла Калас и Онасис е интересно творческо предизвикателство, най-напред заради хибридния жанр, заложен в операта-мюзикъл от Христос Папагеоргиу. Авторът, който живее и твори в Ню Йорк, развива сюжета и музиката на две нива – оперната сцена и извън нея, и този сложен паралел изисква различна интерпретация. „Певицата, която изпълнява ролята на Мария Калас, трябва да владее едновременно и двата стила на пеене – в операта и в мюзикъла. Когато действието се развива на оперната сцена, тя влиза изцяло в ролята на оперната икона Мария Калас, а в говорните диалози и когато сюжетът следва житейските обрати във връзката между Мария Калас и нейния любим, финансовия магнат Аристотел Онасис, тя звучи в бродуейски стил. Аз обичам да съм новатор и комбинацията между оперно и мюзикълно пеене с традиционна гръцка музика и гръцки балади определено ме интригува“, споделя музикалният директор на продукцията, маестро Страцимир Павлов, който е подготвил и оркестрацията на творбата. „Предизвикателство е и образът на Аристо Онасис, пълна противоположност на Мария Калас, най-богатият и арогантен тип по онова време. По-лесно може да се изиграе, но по-трудно е да се изпее. Тези две роли наистина са чудовищни“, допълва режисьорът Петко Бонев.
Артистичният тандем Петко Бонев – Страцимир Павлов, познат от редица успешни мюзикъли на Държавна опера Варна, последните от които Цар Лъв и Красавицата и Звяра, предричат огромен успех на оперните певици в ролята на Мария Калас – световноизвстното българско сопрано Цветелина Василева, Ева Перчемлиева и Мария Павлова. За ролята на Онасис двамата се доверяват на тенорите Момчил Караиванов и гръцкия певец Мариос Андреу, завършил НМА Проф. Панчо Владигеров.Може също да ти хареса