Кармен сюита/Болеро

Жанр: балет
Автор: по музика на Бизе/Шчедрин; Болеро е балет по музика на Морис Равел
Режисьор: Алберто Алонсо за Кармен сюита
Сценография: Борян Белчев
Костюми: Християна Михалева-Зорбалиева за Кармен сюита
Хореография: Алберто Алонсо за Кармен сюита; Фреди Франдзути за Болеро
Участват: За Кармен сюита: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Фредерико Питно, Георги Банчев, Мария Йорданова, Вяра Иванчева, Дебора Тошева, Болеро - Елена Петрова, Полина Иванова, Симеон Атанасов, Никола Арнаудов, Винченцо Каруана

Балетът на Софийската опера представя прочутата творба Кармен – сюита, написана от композитора Родион Шчедрин – великолепна интерпретация на гениалната музика на Жорж Бизе. Кармен е удивителна квинтесенция на страстни емоциии и силни характери, изразени чрез съдържанието на новелата и музиката на композиторите.

Морис Равел пише музиката за Болеро през 1928 тя се превръща в негово най-популярно произведение. Ритъмът се ускорява постепенно и се задава от малкия барабан, който повтаря една и съща ритмична фигура от 24 удара, 169 пъти или общо 4056 удара. Именно тази ритмичност провокира редица хореографи да „прочитат“ тази музика по най-различен начин. Италианецът Фреди Франдзути прави своя хореографска партитура за балетния ансамбъл на Софийската опера по време на противоепидемичното време. Неговата основна концепция е, че по време на танцуването балетните артисти не се докосват в нито един момент. Ето, че сложната пандемична ситуация е провокирала хореографа да потърси неочаквани движенчески решения и това ново сценично послание ще провокира интереса на зрителите.