Летящият холандец

Жанр: опера
Автор: Рихард Вагнер
Режисьор: Вера Немирова; Диригент - постановчик: Светослав Борисов
Сценография: Чавдар Чомаков
Костюми: Павлина Ойстерхаус
Участват: Марсел Бакони, Линка Стоянова, Валерий Георгиев, Людмил Петров, Силвия Ангелова, Артьом Арутюнов

Рихард Вагнер е автор на либретото и музиката на Летящият холандец – призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. Саможертвата на моряшката дъщеря Сента най-сетне носи покой на душата на бродещия по моретата Холандец.
Седем години след премиерата си в Магдебургската опера Летящият холандец на режисьора Вера Немирова отново намира пристан – този път във Варненския залив. Концепцията е надградена, образите са доразвити, а костюмите и сценографията са актуализирани и интерпретирани по нов начин.

Холандеца е фигура с драматична и мистична биография, разкъсван между различни светове и култури. Своеобразен „матадор“ в борба с природните стихии. Приказността и мистиката на образа обаче са съпроводени и от адаптивните качества на една силно манипулативна личност. Смачканата и похабена булчинската рокля, която той носи като подарък със себе си, разказва за многократните спирки, които е направила. Самият Вагнер казва, че Холандеца е особена смесица от образите на Вечния евреин и Одисей. Макар и проклет да скита во веки веков, една добра сила, един милосърден ангел в лицето на Сента измолва за Холандеца втори шанс от великите сили.