Нестинарка, Лудо вино и Герман

Жанр: танцово представление

Балет „Арабеск“ с любов представя една от най-ярките линии в търсенията на трупата и на поколения български хореографи, а именно в областта на свързването на българската традиция и фолклор със съвременния танц. 

Тази линия е завещана на трупата от Маргарита Арнаудова, която в поредица от ярки, експериментални спектакли синтезира един самобитен хореографски език, базиран на стилизирането на елементи от българския фолклор и на органичното им свързване с пластиката на босоногия танц, на техника греъм или на джаза.  Тази любов е споделена и от следващите поколения хореографи на Арабеск.

В програмата гледаме три вечни калсики:

Нестинарка
Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. От премиерата си през 1978 г „Нестинарка“ на Маргарита Арнаудова шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“

Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай – игра върху огън в деня на празника Св. Св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането ѝ от Св.Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня и изгаря в него.

Лудо вино

Спектакълът е по мотиви от народния обичай за направа на вино, очарованието и опиянението от свещенодействието на ритуала. Танц, вдъхновен от аромата на виното. 

Герман

Герман (Молитва за дъжд)

е танцова творба, тълкуваща ритуала и свързваща българските етнопроблеми с идентичните на световния етнос. Идеята на произведението е свързана с необходимостта на човека да се хармонизира с природата и вярата. Изградена върху автентични ритуали, хореографията е проникната от идеята за земята, бленуваща своето плодородие. То се случва в мистичната среща на земята и водата, за която танцът има силата на заклинание.