Съществото – филмова премиера

Жанр: танцово представление
Автор: Невена Николова
Режисьор: Невена Николова и Петър Герзилов
Костюми: Рая Кърпачева
Музика: Александър Евтимов - Шаманчето
Хореография: Марион Дърова
Участват: Виктория Сиракова, Изабел Миткова, Ксения Бакалова

 Съществото е продукт на  движенческо изследователско търсене, основано на принципа на колективното тяло. Съществото е съставено от телесни материи, границите между които са изличени. Съществото е преобърнато сътворение отвъд идеите за чудовищно и божествено.

Съществото е експериментален танцов филм, който е носител на множество награди за Най-добър танцов филм, Най-добър експериментален филм, Най-добър VR, Installation проект, Най-добър Art/Performance проект, както и награди за Светлинен дизайн и Костюми в танцов филм от фестивали в Лос Анджелес, Ню Йорк, Торонто, Ванкувър, Чили, Венецуела, Хага, Австралия и др.

А ето какво споделя Марион Дърова, хореограф на проекта за него:

„Когато Невена ми сподели идеята си, аз някакси знаех какво е това същество, представях си го без да съм го виждала. Съществото може да бъде нашето несъзнавано или подсъзнанието ни, може да е аморфното ни тяло преди да имаме необходимост да се идентифицираме с хора и неща, с човешкото. Може да е това, което сме били в корема на майките си или това, което искаме да станем помирявайки всички наши аз-ове… Съществото може да е и просто една фикция… За пръв път работех с хора на този принцип на движение и благодаря на Изабел, Ксения и Виктория, че се впуснаха в това нелеко преживяване, изискващо пределна физическа близост.“

След прожекцията на 30 ‘ни от 19:00 е предвидена и среща с творческия екип на проекта и коктейлна част.

Програма

Топлоцентрала
30 юни: 19:00