Цигански барон

Жанр: оперета
Автор: Йохан Щраус
Режисьор: Марио Николов; Диригент: Деян Павлов
Сценография: Иван Токаджиев
Участват: Яни Николо, Нона Кръстникова, Шмилена Султанова, Йордан Христозов, Мария Цветкова-Маджарова, Диман Панчев, Петър Тихолов, Лина Пеева, Милен Динолов

Огромна роля в оперетата играят циганските и унгарските мелодии и характерните за тях ритми. В основата й е стихията на песенността, ритмите на валса, полката, марша, чардаша. Основната тема на оперетата е за човешкото достойнство и побеждаващата любов, националната гордост и стремеж към свобода.

Място на действието е район на границата между Унгария и Румъния, между реките Дунав и Черна – Темешвар. Земевладелецът Баринкай е изгонен от родния си край заради връзките му с другоземци. След 20 години неговият син Шандор пристига от чужбина в родния край. Наследственият му бащин замък е превърнат в руини и там се е разположил цигански табор. Шандор се опитва да ухажва дъщерята на местния богат търговец на свине Жупан, но тя го отблъсква заради бедността му. Той се сприятелява с циганите, става техен предводител и се влюбва в прекрасната млада циганка Сафи. Накрая се изяснява, че Сафи не е циганка, а е дъщеря на турски паша, управлявал Унгария.

Програма

Държавна опера Бургас
06 октомври: 19:00


Може също да ти хареса