Великият Гетсби

Автор: по Великият Гетсби на Франсис Скот Фицджералд
Режисьор: Лео Муия
Сценография: Стефано Катунар
Костюми: Мануела Паладин Шабанович
Музика: Филип Глас, Ленард Бърнстейн, Джордж Гершуин, Бени Гудман, Самюъл Барбър, Глен Милър, Джордж Уайтфилд Чадуик
Хореография: Лео Муия
Участват: Симеон Атанасов, Рафаел Рамос, Фредерико Пинто, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Марта Петкова, Боряна Петрова, Катерина Петрова и мн. други

Международно известният хореограф Лео Муич, който през последните години създаде поредица от успешни сюжетни балети, намира изходния материал за новата си хореография в известния роман на Франсис Скот Фицджералд Великият Гетсби (1925).

Изтъкнатата творба от съкровищницата на класическата американска литература изобличава в силно критичен тон негативните измерения на голямата американска мечта и закостенялостта на упадъчните среди на висшето общество в Ню Йорк между двете световни войни, които не позволяват преходи между социалните класи. Пищният разказ за мистериозен, богат мъж, който става жертва на собствената си любов и убеждения, е и история за влюбените, на които не е писано да бъдат заедно. Действието се развива в света на невъобразимо богатство, опиянение и тъмни мании, пропити от ужасна морална празнота.

Музикалният образ на това представление е вдъхновен от живата, динамична и космополитна енергия на изключителните американски композитори Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Самюел Барбър, Глен Милър и др. Премиерата на балета Великият Гетсби се състои в Словенския национален оперен театър в Любляна през 2019г.

След грандиозния успех на постановката Ана Каренина, Лео Муич за втори път ще работи с балетната трупа на Софийската опера.

Програма

Софийска опера и балет
25 април: 19:00
26 април: 19:00
27 април: 19:00
28 април: 16:00