Жанр: балет
Автор: Адолф Адам
Режисьор: Петър Луканов
Сценография: Радостин Чомаков
Костюми: Цветанка Петкова-Стойнова
Музика: диригент: Борис Спасов
Участват: Марта Петкова, Емил Йорданов, Венера Христова, Фредерико Пинто, Франческо Конджусти, Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Мария Йорданова, Румен Бонев

Класически балет с любовно-фантазен сюжет, поставен за първи път през 1841 г. в Парижката опера. Спектакълът ще отбележи юбилея на прима-балерината Веса Тонова, която вече 25 години е на сцената на Софийска опера и балет.

Селско момиче се влюбва неподходящо в появилия се красив ухажор, който уж й се заклева във вярност. Лесничеят Ханс я предупреждава в неговата неискреност, намира доказателства за аристократичния му произход, а по-късно се разбира и че е сгоден. Жизел полудява и умира. На гроба й една нощ идва Ханс, който я обича. Вилисите (девойки, починали преди сватбата си) така го увличат в своя танц, че той умира. Дошъл е с тъгата си и графът, участта му би била същата, но Жизел му помага. С обичта си тя му вдъхва сила и любимият й Алберт танцува до зазоряване. Спасен е от смъртта, но не и от болката по загубената обич.


Технически ролята на Жизел е сложна, заради многобройните скокове, но трудността се откроява във втората част, когато земният образ трябва да се превъплъти в дух. Балетното майсторство изисква изтънчената грациозност, израз на духовното като отвъден контур и душевността на самата солистка, да се насложи върху перфектна техника, за да може да се изградят по свой начин двата образа.