Адска комедия: Признанията на един сериен убиец

Жанр: театрална постановка, опера
Автор: Михаел Щурмингер
Режисьор: Михаел Щурмингер
Музика: оркестър Виенска академия, Диригент: Мартин Хазелбьок
Участват: Джон Малкович, Чен Райс - сопрано, Сузане Лангбайн - сопрано

Адска комедия е международен музикално-театрален проект, който събира звезди от световна величина. Неподражаемият филмов и театрален актьор Джон Малкович си партнира със знаменитите сопрано-певици Чен Райс и Сузане Лангбайн в спектакъл, надникващ дълбоко в противоречията на човешката природа. Той се основава на документалната история за серийния убиец на жени Джак Унтервегер. Осъден на доживотен затвор в Австрия през 1976 година, Унтервегер издава през 1990 своята автобиография под заглавието Чистилище. Тя го превръща в литературна знаменитост и интелектуалните кръгове на Австрия провеждат успешна кампания за неговото освобождаване. Но не след дълго убийствата продължават…
Джон Малкович влиза в ролята на злодея с талант и престъпни намерения, докато двете сопрано певици извисяват гласове в арии от Хайдн, Моцарт, Глук и Вивалди и други големи класически композитори. Те отразяват емоционалните състояния на Унтервегер и представят жените в неговия живот – майката, която го е изоставила, и жертвите на маниакалните му състояния. На сцената ги съпровожда оркестърът Виенска академия, един от водещите австрийски ансамбли за класическа музика под диригентството на Мартин Хазелбьок.
Съчетавайки театър, опера и оркестрова музика, Адска комедия по незабравим начин разкрива тъмните зони на човешкото сърце.

Музикално-театралният проект Адска комедия е част от програмата на Международен театрален фестивал Варненско лято 2023.

Програма

Фестивален и конгресен център
23 юли: 19:30 (зала 1, Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)


Може също да ти хареса