Ало, ало

Жанр: театрална постановка
Автор: Джеръми Лойд и Дейвид Крофт
Режисьор: Роберт Янакиев
Сценография: Невена Белева
Превод: Златна Костова
Фотографи: Емил Добрев
Участват: Свежен Младенов, Мира Върбанова, Ивет Радулова, Лиляна Шомова, Мариана Жикич, Анатоли Лазаров, Боян Младенов, Донка Аврамова-Бочева, Георги Златарев, Христо Ботев, Йордан Ръсин, Ивайло Драгиев, Виттория Николова, Жана Рашева, Ивайло Добрев

На сцената на театър Възраждане родната публика ще се срещне с любимите си герои от сериала Ало, ало: Рене, лейтенант Грубер, преданата секретарка Хелга и решителната Мишел.

Произведения, дръзнали да осмиват фашизма, са единици, но със сигурност Ало, ало е от най-сполучливите. Историите около Рене и ресторантчето му са нескончаеми, разказани в 85 серии (английският сериал, излъчван по BBC от септември 1984 до декември 1992 заимства идеята от друг известен британски сериен филм Тайната армия). Преди това авторите Дейвид Крофт и Джеръми Лойд са написали театрална версия, върху която режисьорът Роберт Янакиев гради своя спектакъл. Тя се върти около скъпата картина от втората половина на 17 век Грешната Мадона с големите бомби, завита в специален салам със свастика, и надеждата на всички, които знаят укритието й, е да се домогнат до ценния колбас. Мечтата да осигурят охолно живеене до старина ги прави изобретателни и смешно имитиращи Хитлер (всъщност дори и той има планове за картината – щял да я подарява на Ева Браун за рождения й ден). Върху ресторантьора от малкото окупирано градче Нувийон непрестанно се изливат разнородни сюрпризи – хем е под непрекъснат обстрел от гестаповците, а и френската съпротива не го оставя на мира.
Поставянето на толкова гледаем сериал, при това за първи път в България, засилва критичния зрителски поглед. Спектакълът на театър Възраждане няма да ги разочарова – успешен е и най-вече е смешен. Като се започне от оскъдното сценично пространство, оползотворено оригинално от Невена Белева – разделено е на две, а върху му се изсипва цялата 17-членна трупа. Остава място даже и за вихрения кабаретен танц по жартиери тип Муленруж. Подплатено от динамично действие и плътното влизане в реалните образи на есесовци, гестаповци, хитлеровци, капитани, полковници с обслужващи ги адютантки, както и на цялата действена опозиция, актьорите пресъздават с днешен сарказъм сериозността на времето.

Програма