Жанр: опера
Автор: Джакомо Пучини, Джузепе Джакоза, Луиджи Илика
Режисьор: Бойко Богданов
Сценография: Светослав Кокалов
Костюми: Петя Стойкова
Музика: диригент: Паоло Андреоли
Участват: Ънсонг Джонг, Джонг Хьок Со, Джемин Джон, Джун-Мо Парк, Ънджи Чунг, Джонг У Ким, Владимир Маринов, Артър Еспириту, Веселин Михайлов, Антон Андреев, Марина Шахдинарова и др.

История на създаването
След като се спира на сюжета на Сцени от живота на бохемите от френския писател Анри Мюрже, Пучини възлага на Джакоза и Илика написването на либретото, които работят над него повече от две години. Докато създава Манон Леско, Пучини без колебание поема риска творбата му да се конкурира с нашумялата опера с идентичен сюжет на Масне. Не се спира и пред факта, че прочутият автор на Палячо – Леонкавало, също е започнал работа над сюжета на Мюрже. По това време двамата композитори са доста близки. Когато Пучини споделя с  Леонкавало намерението си, приятелят му с изненада казва, че има същата идея. „Тогава ще има две опери Бохеми, отсича Пучини.

Той се труди с голям ентусиазъм над тази си опера и успява да завърши Бохеми за осем месеца.

Първото представление на Бохеми се е състояло на 1 февруари 1896 година в Торино под диригентството на Артуро Тосканини. Веднага, в разстояние само от няколко дни операта бива играна в много италиански театри – в Рим, Неапол, Палермо, като в Палермо е било бисирано цялото първо действие.

Действието се развива в Париж през 1830 година.

Програма

Софийска опера и балет
29 февруари: 19:00