Бурунданга

Жанр: театрална постановка
Автор: Жорди Галсеран
Режисьор: Благой Бойчев
Сценография: Ванина Цандева
Превод: Нева Мичева-Берарди
Участват: Светлин Иванов, Катрин Лалова, Никола Орешков, Александра Михайлова, Антония Велева

Това неразбираемо наименование всъщност представлява серум на истината. Това е дрога, от която толкова ти „скача“ самочувсвтието, че нямаш нужда да лъжеш. След като действието спре, не помниш нищо. Идеално начало за една романтична комедия, както определя жанра самият автор.

Можеш ли да се справиш с толкова много изненади? Едно момиче, студентка, която учи в Барселона, попада в крайна ситуация. Разбира, че е бременна. Но има проблем – не знае, дали да задържи бебето, защото не е сигурна, че момчето, от което е забременяла, наистина я обича. На помощ идва нейната съквартирантка – предлага бурунданга. Обаче използването на тази дрога не е безопасно. Да знаеш тайните на някого, предполага да разбереш неща, които не трябва да знаеш. Защото как ще реагираш, ако се окаже, че човекът, от когото си бременна, не само е спал с друга жена, ами е съратник на терористична организация ЕТА. А ако освен това той доведе член на тази групировка у дома и ако се окаже, че има отвлечена жена у вас?

Е, ако искаш да знаеш тайните на другите, трябва да си подготвен да се справиш и с тази ситуация. А това се оказва много трудна задача, особено когато очакваш дете.

Какво е усещането да знаеш тайните на другите?

Бурунданга е дрога. Но е дрога не само за този, който я приема. Тя е още повече дрога за този, който я предлага. Да знаеш тайната на другия, без той да подозира; да чуеш случаен разговор и да задържиш слуха си; да се зачетеш в дневника на някой, без той да знае; да гледаш сериал „за домакини“ – тайните на другите са толкова привлекателни. Тайните ти дават усещане за власт и сигурност и чувството, че можеш да контролираш ситуацията. Това наистина увлича. Но далеч не е безопасно. Особено когато се отнася до хора, които обичаш. Защото каквото и да разбереш, трябва да можеш да простиш.

Ето за това и авторът на пиесата казва, че онова, което ни спасява е любовта. Очевидни работи. А още по-очевидно е, че любовта не иска да знаеш тайните, а просто да вярваш на другия.Може също да ти хареса