Жанр: театрална постановка
Автор: Юта Ферберс, Светлана Панчева
Режисьор: Робърт Уилсън, Анн-Кристин Ромен
Сценография: Робърт Уилсън, Мари де Теста
Костюми: Яши Табасоми
Музика: Дарио Фели
Участват: Веселин Мезеклиев, Радина Боршош, Жаклин Даскалова, Василена Винченцо, Явор Вълканов, Стоян Пепеланов, Пламен Димов, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Константин Еленков, Стефан Къшев и др.

The New York Times описва Робърт Уилсън като „най-големия американски – а може би световен – авангарден театрален артист“. Неслучайно гостуването му в България е важно – за своите близо 60 години активна работа той създава собствена компания за експериментален театър в Ню Йорк, въвлича в нея едни от най-обещаващите хореографи в света и прибира куп международни награди.

На въпроса, как решава да постави Бурята тъкмо в Народния театър, той отговаря, че е получил покана за страна, която не познава, а това му се е сторило достатъчно добра причина да се впусне в подобно приключение. Както обаче сам подчертава, неговият театрален език е основно визуален и започва на първо място с мисъл за осветлението, декорите и хореографията, а едва после – с тази за текста, затова и представленията му говорят на универсален език. Що се отнася до последното, в ядрото му лежи пиесата на Шекспир, която хвърля зрителя в окото на магическа буря и гледа към темите за илюзията, предателството, любовта и прошката.

Програма

Народен театър "Иван Вазов"
18 юни: 19:00 (Голяма сцена)