Да яздиш облак

Жанр: театрална постановка
Автор: Раби Мруе
Режисьор: Раби Мруе
Участват: Раби Мруе

Снимки – една изчезва и се появява друга. През повечето време той не разбира връзката между тях. Има нужда от някого, който добре го познава, за да му разкаже повече и да приведе образите в движение. Когато спомените в съзнанието са като откъслечни снимки без да се свързват със сцени от миналото, как работи паметта?

Да яздиш облак на режисьора Раби Мруе по впечатляващ начин преплита личното и политическото. За представлението той кани своя брат Ясер да изиграе ролята на персонаж, с когото споделя обща история. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. Да яздиш облак въвлича в завладяващо размишление за крехкия процес на създаване на лична биография – една сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност.

Раби Мруе е мултидисциплинарен артист от Ливан, базиран в Берлин, който се изявява в сферата на съвременните визуални изкуства, театъра и пърформанса. Той е съосновател и член на борда на Бейрутския център за изкуство (BAC), редактор на авторитетното списание за театър TDR: The Drama Review (Ню Йорк) и асоцииран режисьор към театър Мюнхнер Камершпиле, Германия. Той постига международно признание и негови работи се представят във водещи музеи, галерии и сцени по света. Раби Мруе гостува за първи път в България на МТФ Варненско лято през 2010 със своя документален спектакъл В търсене на изчезналия служител.

Спектакълът е на арабски език със субтитри на български и английски.