Елементарните частици

Жанр: театрална постановка
Автор: от Мишел Уелбек, Драматизация: Крис Шарков, драматург: Майя Праматарова
Режисьор: Крис Шарков
Сценография: Никола Тороманов
Костюми: Никола Тороманов
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Превод: Красимир Петров
Участват: Теодора Духовникова, Жаклин Даскалова, Димитър Николов, Мартин Димитров, Елена Иванова, Славена Зайкова, Дарина Радева

За Елементарните частици на Мишел Уелбек са валидни всички синоними на думата предизвикателен. Романът, донесъл му световна слава, разкрива проблемите на съвременното европейско общество по провокативен, дързък, арогантен, дори оскърбителен начин. Чрез увлекателните истории на двама братя – неуспешен писател и световно признат учен-биолог, се говори за любовта във времето на свръхтехнологиите. Въпросите се задават с нагла смелост, но и с идеалистична представа за бъдещето на хората.

Предизвикателство е да се пренесе на сцена толкова важен за разбирането на процесите на новото време роман. Ироничен и парадоксално лиричен е подходът на екипа, съответстващ на разбирането на Уелбек. Обречен да живее, човекът с лекота скъсва с миналото и тепърва се учи да разпознава звуците от бъдещето.

Спектакълът е социална антиутопия, която поставя въпроса дали в дехуманизиращия се свят човекът запазва свойството си да обича. Отговорът се търси чрез пътешествие назад и напред във времето. Водачи са режисьорът (автор на сценичния текст) и актьорите, за които Уелбек е важен ориентир в осмислянето на новата парадигма.

Програма

Народен театър "Иван Вазов"
28 май: 19:00 (Камерна сцена)