Кастор. Портрети на неизвестното

Жанр: театрална постановка
Автор: Явор Гърдев
Режисьор: Явор Гърдев
Сценография: Венелин Щурелов
Музика: Петър Дундаков
Участват: Иван Бърнев, Пламена Гиргинова, Божана Юрганджиева, Маргарита Илиева

Имаме последна възможност за сезона да гледаме театрално-музикалното пътешествие в близкия космос КАСТОР. Портрети на неизвестното. Спектакълът, чиято премиера беше в края на миналата година, представлява един музикално-драматичен и визуален пърформанс и донесе номинация за награда „Икар“ на Явор Гърдев – този път за новата му роля на автор на текста на пиесата. В тази творба той изненадва със съчетаването на документални подходи, преминаващи постепенно в мистификация с научнофантастичен характер и стигащи далеч напред във времето.

Сюжетът на пърформанса се завърта около Кастор Пек, обитател на пуста колония на екзопланета в най-близкия космос. Той започва да получава съобщения от самия себе си с указания как да предотврати предстоящата си смърт, и постепенно пътуването му в космоса се превръща в пътуване из дебрите на собствената му личност. Дали мечтата на човек да достигне до далечни планети е само една утопия, или може да се превърне в реална антиутопия, е основният въпрос, с който пиесата се занимава.

Скачаме смело за последно в неизвестните обятия на космоса с музикантите Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перксуии), Маргарита Илиева (роял) и актьора Иван Бърнев, когото гледаме в ролята на Кастор.