Лоенгрин

Жанр: опера
Режисьор: Пламен Карталов
Сценография: Ханс Кудлих
Костюми: Марио Диче
Музика: Композитор: Рихард Вагнер, диригент: Константин Тринкс
Участват: Костадин Андреев, Саймън О'Нийл, Стефан Владимиров, Бисер Георгиев, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Калин Душков, Венцеслав Анастасов и др.

За източник на сюжета Вагнер използва поемата Парцифал от Волфрам фон Ешенбах. Материалът, заимстван от саги, предания и поеми, е творчески преработен при създаването на оригинална концепция, която отразява съвременни философски и етически проблеми.

Граф Телрамунд, който се стреми да придобие Брабантското княжество, обвинява брабантската принцеса Елза, че е убила брат си. Крал Хайнрих решава, че вината на Елза трябва да се установи от така наречения „Божи съд“, при който обвинителят да влезе в двубой с рицар, защитаващ честта на обвинената. Кралският вестител се обръща с призив към рицарите да се застъпят в защита на Елза, докато в това време тя моли небето за помощ. При втория призив се появява лебед, който тегли ладия с рицар. Този рицар поема защитата на Елза и побеждава Телрамунд, но му запазва живота. Като награда за подвига си, той иска ръката на Елза, но поставя едно условие – тя не трябва да го пита кой е и откъде идва. Ако обетът бъде нарушен, те ще се разделят завинаги. Елза се съгласява.

Програма