Мирис на човек

Жанр: театрална постановка
Автор: Ерньо Сеп
Режисьор: Мария Харанги
Сценография: Гергей Ромвари
Костюми: Еникьо Карпати
Музика: Жигмонд Лазар
Участват: Йожеф Дябронка, Естер Бала, Тамаш Дунаи, Ищван Филар, Ева Керекеш, Жолт Ласло, Кати Лазар, Илдико Тот

В Мирис на човек изтънкатият унгарски поет, романист, дрматур и журналист Ерньо Сеп разказва като в дневник за дългите преходи, за нощите, прекарани по спортни стадиони и тухлени заводи, за жестокостите и хладнокръвните убийства от страна на гардовете на унгарската фашистка Партия на кръстосаните стрели. Те извършвали методични актове на терор спрямо евреите, отнемайки им всякакво човешко достойнство, но и самите изтезатели губели своята човечност. И все пак гласът на Ерньо Сеп остава изтънчен и спонтанен. Той разказва за своите премеждия със съпричастност и иронична дистанция. Изреченията в Мирис на човек излъчват аурата на едно човечество, изправено пред трагедия, и това ги прави толкова вълнуващи. Драматизацията включва и стихотворения и шансони от творчеството на Ерньо Сеп.

Постановката е част от филмово-театралните продукции на Театър Мадач, Будапеща, които по време на ковид пандемията като едни от водещите унгарски репертоарни театри започват да заснемат театрални спектакли, като превръщат театралното си пространство в телевизионно студио.

Излъчването на видео запис на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 20 юни, 19:00 ч. до 23 юни, 19:00 ч. на сайта на Световен театър в София. Пиесата е на унгарски език със субтитри на български и английски.Може също да ти хареса