Мизантроп

Жанр: театрална постановка
Автор: Жан-Батист Молиер
Режисьор: Красимир Спасов
Сценография: Красимир Вълканов
Костюми: Мария Диманова
Музика: Сашо Младенов
Превод: Стефан Петров
Участват: Гергана Данданова, Владимир Матеев, Георги Кадурин, Стефка Янорова, Милен Миланов, Стойко Пеев, Луизабел Николова, Васил Дуев-Тайг, Калин Иванов

Мизантроп остава една от най-известните и най-често поставяни комедии на големия френски комедиограф Жан-Батист Молиер. В пиесата става дума за взаимоотношения и ситуации, в които всички сме попадали и сме претърпявали поражения. В нея се изобличават най-вече себелюбието, ласкателството и двуличието, а днес тя звучи по-актуално от всякога. Главният герой е Алцест, в който смешното се пресича със смелостта и добродетелта, като именно той показва най-ясно песимистичните размисли и дилеми за общочовешкото значение, белязано от трагизъм. Трагедията на критикът, влюбен в жена, която би трябвало най-много да презира – манипулативната кокетка Селимена.

В сценичната адаптация на Мизантроп проследяваме седем дни от живота на младия Алцест, но в друг времеви контекст. Годината е 1833, а епохата е тази на романтизма. Викор Юго е обявил това в специален манифест, а любимецът на Франция и най-даровит поет Алфред дьо Мюсе, пише емблематичната за романтическата епоха пиеса С любовта шега не бива. На обществената сцена се появяват млади, гневни герои, отричащи тотално обществените порядки и нрави на общество, което следи и поразява всяка проява на свободомислие и плурализъм. Единственото спасение и утеха е любовта, която изглежда им носи повече страдания и мъка, отколкото взаимност и щастие. Алцест е един от тях: гневен, отричащ, влюбен и страдащ.

Програма

Театър Българска Армия
30 май: 19:30 ( Сцена Миракъл)
19 юни: 19:30 ( Сцена Миракъл)
28 юни: 19:30 ( Сцена Миракъл)


Може също да ти хареса

След дъжда

от Веселин Дамасков Прочети още

Кральо Портальо

от Програмата Прочети още

Премахни от приятели

от Програмата Прочети още

Чичовци

от Програмата Прочети още

Dance Generator

от Програмата Прочети още

Критична маса

от Програмата Прочети още