Жанр: театрална постановка
Автор: Хенрик Ибсен
Режисьор: Тимофей Кулябин
Участват: Иван Юруков, Радина Кърджилова, Ана Пападопулу, Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Василена Винченцо, Надя Керанова, Жаклин Даскалова, Димитър Николов, Благовест Благоев, Зафир Раджаб

Хенрик Ибсен създава пиесата си Куклен дом през 1879 г., но впоследствие пиесата често се поставя като Нора – по името на главната героиня.

В основата на драмата си Ибсен поставя реални събития. Прототип на Нора е норвежко-датската писателка Лаура Килер, която Ибсен познава добре. Когато съпругът на Лаура се разболява от туберкулоза и е необходимо лечение на юг, тя тайно взема заем от банката. След време обаче се оказва, че няма възможност да върне дълга и в отчаянието си тя решава да даде фалшива полица, но после размисля и я унищожава. Съпругът научава за всички действия на жена си. Отначало ѝ прощава, но под влияние на семейството и приятелите, променя отношението си и поисква развод, който бързо е оформен. Отнемат децата на Лаура и дори я обявяват за душевноболна. Но след време съпругът помолил Лаура да се върне у дома. Тя се върнала, отново станала негова съпруга и започнала своята литературна дейност, като постепенно изплатила всички дългове.

Програма

Народен театър "Иван Вазов"
30 май: 19:00 (Голяма сцена)
31 май: 19:00 (Голяма сцена)
13 юни: 19:00 (Голяма сцена)


Може също да ти хареса

След дъжда

от Веселин Дамасков Прочети още

Кральо Портальо

от Програмата Прочети още

Премахни от приятели

от Програмата Прочети още

Чичовци

от Програмата Прочети още

Dance Generator

от Програмата Прочети още

Критична маса

от Програмата Прочети още