Жанр: театрална постановка
Автор: Торстен Бухщайнер
Режисьор: Василена Радева
Сценография: Елена Шопова
Костюми: Елена Шопова
Музика: Мартин Каров
Участват: Койна Русева, Ангелина Славова, Искра Донова

Театърът е най-истинското риалити и връзката му с действителността е пъпната връв, която го поддържа жив. Затова не е чудно, че много от най-добрите съвременни пиеси се основават на документални сюжети. Такъв е случаят и с Nordost – дълбоко лична, почти интимна пиеса, в която се реконструират 57 часа, потресли света – терористичната акция в Театъра на Дубровка през октомври 2002 в Москва.

В пиесата под формата на мисловен протокол са представени три различни човешки гледни точки към случая. В тях се пречупват фактите и статистиките за трагедията така, както се пречупва отражението на войната в очите на жертвите й.
Nordost – Приказка за разрушението ни отвежда на мястото на събитието през монолозите на три жени, които отразяват гласовете на стотици жертви. Олга е попаднала сред заложниците заедно с мъжа си и детето си. Тамара е руска лекарка, чиито майка и дъщеря са в театъра, а тя самата се е оказала в една от дежурещите пред театъра линейки. Зура е млада чеченка, превърната в черна вдовица, дошла в театъра за смърт и мъст.Поставена от Василена Радева, която познаваме от изключително силния й миналогодишен дебют в театър София с Грозният, постановката разглежда човека между съдбата и случайността в онзи момент, когато уж случващото се на шега преобръща живота.Може също да ти хареса