Сън в лятна нощ

Жанр: театрална постановка
Автор: по Уилям Шекспир
Режисьор: Йорней Лоренци
Сценография: Бранко Хойник
Костюми: Белинда Радулович
Музика: Бранко Рожман
Хореография: : Грегор Лущек
Участват: Примож Пирнат, Йете Остан Вейруп, Роберт Корошец, Матей Пуц, Яна Зупанчич, Айда Смрекар

Известният словенски режисьор Йерней Лоренци, лауреат на Европейската театрална награда Театрални реалности (2017), доби широка популярност и в България, след като четири негови постановки бяха представени в програмите на театралния фестивал Варненско лято и платформата Световен театър в София. Сред тях бе и разтърсващата театрална версия на Омировия епос Илиада, която доведе до покана към Лоренци да поставя на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Резултатът е авторският спектакъл Орфей, който беше отличен с наградата Икар на Съюза на артистите в България за най-добро представление и за режисура. По този повод в тазгодишното издание на Световен театър в София се докосваме (макар и виртуално) до една по-ранна постановка на този забележителен режисьор, а именно шекпировата творба – Сън в лятна нощ.

Сън в лятна нощ е сред най-популярните комедии на Уилям Шекспир. Действието се развива в Атина по време на празненствата, предхождащи сватбата на нейния крал Тезей с Хиполита, кралица на амазонките. Четирима млади влюбени избягват в гората, където властват магически създания, които са своеволни и непредвидими и имат силата да променят нещата както си искат. В тази дива среда и с малко магия се случват много странни неща.

Докато спят, влюбените от Сън в лятна нощ са поразени от нещо, за което не биха посмели и да помислят наяве. Връхлитат ги еротични фантазии, обсебват ги желания и страсти. Но тъй като пиесата е комедия, на финала триумфират оптимизмът и вярата в живота. Постепенно всички съумяват да възвърнат контрола върху своите емоции и инстинкти, отприщени от горските елфи и духове. Но преди всичко „Сън в лятна нощ“ утвърждава силата на въображението и неговата значимост за човешката личност.

Излъчването на видео запис на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 6 юни, 19:00 ч. до 9 юни, 19:00 ч.на сайта на Световен театър в София. Пиесата е на словенски език със субтитри на български и английски.Може също да ти хареса

След дъжда

от Веселин Дамасков Прочети още

Кральо Портальо

от Програмата Прочети още

Премахни от приятели

от Програмата Прочети още

Чичовци

от Програмата Прочети още

Dance Generator

от Програмата Прочети още

Критична маса

от Програмата Прочети още