Сън в лятна нощ

Жанр: театрална постановка
Автор: по Уилям Шекспир
Режисьор: Йорней Лоренци
Сценография: Бранко Хойник
Костюми: Белинда Радулович
Музика: Бранко Рожман
Хореография: : Грегор Лущек
Участват: Примож Пирнат, Йете Остан Вейруп, Роберт Корошец, Матей Пуц, Яна Зупанчич, Айда Смрекар

Известният словенски режисьор Йерней Лоренци, лауреат на Европейската театрална награда Театрални реалности (2017), доби широка популярност и в България, след като четири негови постановки бяха представени в програмите на театралния фестивал Варненско лято и платформата Световен театър в София. Сред тях бе и разтърсващата театрална версия на Омировия епос Илиада, която доведе до покана към Лоренци да поставя на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Резултатът е авторският спектакъл Орфей, който беше отличен с наградата Икар на Съюза на артистите в България за най-добро представление и за режисура. По този повод в тазгодишното издание на Световен театър в София се докосваме (макар и виртуално) до една по-ранна постановка на този забележителен режисьор, а именно шекпировата творба – Сън в лятна нощ.

Сън в лятна нощ е сред най-популярните комедии на Уилям Шекспир. Действието се развива в Атина по време на празненствата, предхождащи сватбата на нейния крал Тезей с Хиполита, кралица на амазонките. Четирима млади влюбени избягват в гората, където властват магически създания, които са своеволни и непредвидими и имат силата да променят нещата както си искат. В тази дива среда и с малко магия се случват много странни неща.

Докато спят, влюбените от Сън в лятна нощ са поразени от нещо, за което не биха посмели и да помислят наяве. Връхлитат ги еротични фантазии, обсебват ги желания и страсти. Но тъй като пиесата е комедия, на финала триумфират оптимизмът и вярата в живота. Постепенно всички съумяват да възвърнат контрола върху своите емоции и инстинкти, отприщени от горските елфи и духове. Но преди всичко „Сън в лятна нощ“ утвърждава силата на въображението и неговата значимост за човешката личност.

Излъчването на видео запис на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 6 юни, 19:00 ч. до 9 юни, 19:00 ч.на сайта на Световен театър в София. Пиесата е на словенски език със субтитри на български и английски.Може също да ти хареса