След битката

Автор: Пипо Делбоно
Режисьор: Пипо Делбоно
Сценография: Клауде Сантере
Костюми: Антонела Канароци
Музика: Александър Баланеску
Участват: Доли Албертин, Джанлука Баларе, Бобо, Пипо Делбоно, Илария Дистанте, Симоне Годжиано, Марио Интрулио, Нелсон Ларича, Мариджа Маджипинто, Джулия Моравиц, Джани Перенти, Пепе Робледо, Грациа Спинела с участието на Александър Баланеску и Мари-Анес Жило

По повод гостуването на спектакъла Любовна известния италиански артист Пипо Делбоно на тазгодишното издание на Световен театър в София, имаме удоволствието покажем една от по-ранните продукции на неговата компания  – След битката (2011), която излъчваме онлайн на видеозапис.

След битката е пътуване към човешката екзистенциална тъмнина в един непрекъснат поток от образи, пронизващи празнотата, която тя разкрива. Чрез ритъма на музиката и танца, намирайки в думите и в поетични стихове хармонията между език и емоция, ставаме свидетели на болката на настоящето, но трансформирана във вяра в бъдещето. Изпълнителите в компанията на Делбоно не спират да търсят неочакваното, прекосявайки море от непрекъснати метаморфози. Танцьорката Мариджа Маджипинто, дългогодишен танцьор в компанията на немската хореографка Пина Бауш, поема с тях в това пътуване.

Пипо Делбоно стои до своите спътници на сцената, вход към нашия въображаем свят, през който преминават образи от реалността. Думи на автори като Антонен Арто, Франц Кафка, Алда Мерини, Пиер Паоло Пазолини, Уолт Уитман, Райнер Мария Рилке, Алехандра Пизарник, пренаписани от режисьора, отекват в ритуал, който е едновременно свещен и земен. Музика от Верди, Николо Паганини и П. И. Чайковски придружава тези думи и стихове, ведно с оригиналната музика, композирана и изпълнена на живо от Александър Баланеску.

Това представление демонстрира важна стъпка в творческия път на Пипо Делбоно, внасяйки нови елементи в неговия език – видео откъси и атмосфера от филмовия свят заедно с кадри, които самият той заснема с телефона си.

Излъчването на видео запис на спектакъла е достъпно за 48 часа от 9 юни, 19:00 ч. до 11 юни, 19 ч. на на сайта на Световен театър в София. Пиесата е на италиански език със субтитри на български и английски.Може също да ти хареса