Теремин: музика, любов и шпионаж

Жанр: театрална постановка
Автор: Петър Зеленка, постановка: Валентин Ганев
Режисьор: Николай Гундеров
Сценография: Красимир Вълканов
Костюми: Красимир Вълканов
Музика: Слав Бистрев
Превод: Маргарита Кюркчиева
Фотографи: Божидар Марков
Участват: Благовест Благоев, Валентин Ганев, Ванеса Лу, Гергана Змийчарова, Деян Ангелов, Йосиф Шамли, Пламен Пеев, Руси Чанев, Стефан Додуров, Стефан Къшев, Стефания Колева, Теодор Елмазов

Биографията на руския учен и музикант Лев Сергеевич Термен е интереснa и без драматизация, но чешкият режисьор Петър Зеленка вади епизод от нея и й дава живот на сцена.

Известен на Запад като Леон Теремин, физикът заминава за Ню Йорк, където работи по свое голямо изобретение – музикален инструмент, който издава звуци само с движение на ръцете около две радиоантени, без никакъв физически контакт. След като го патентова, той влиза и в много филми от времето си (включително на Хичкок), а днес музиката му лежи и в основата на пиесата, поставена на сцена от Валентин Ганев. Това обаче далеч не е единствената нишка, която следваме – Теремин е също шпионин и двоен агент, станал жертва на студения конфликт между САЩ и СССР, но и „жесток човек, неспособен да общува с близките си“, а защо това е така, разбираме едва накрая на този „драматизиран документален филм“, както самият Зеленка го нарича.

Програма

Народен театър "Иван Вазов"
25 май: 19:00 (Камерна сцена)