Терцет – жените на Жигмонд Мориц

Жанр: театрална постановка
Автор: Андраш Форгач
Режисьор: Балинт Силади, режисьор филмова продукция: Рихард М. Над
Сценография: Шандор Маркуш
Костюми: Шандор Маркуш
Музика: Саболч Матяши
Участват: Жолт Над, Едит Балажович, Андрея Петрик, Винце Юхас

Пиесата Терцет- жентие на Жигмонд Мориц на Андраш Форгач разказва легендарната и трагична история на унгарския писател Жигмонд Морич (1879–1942) и жените, които е обичал.

„Влюбих се в един дрипав човечец, смирен и покорен, който седнал до полата ми обещаваше да положи в краката ми пословичното търпение на светец“, казва Янка Холич за съпруга си Жигмонд Мориц. Мориц кара една актриса да произнесе същите думи, като я облича в дрехите на жена му. Така изгражда мост между своя дом и сцената. Това е опасна игра. Името на играта е любов. Смирението е към своя край и започва борбата на живот и смърт. Мориц знае много добре, че накрая може да остане само с една жена, но като ранено животно се устремява към собствения си край, повличайки със себе си и своето семейство. Ще стане ли актрисата Мария Шимони новата Янка Холич, или не? Експериментът започва (достатъчно) невинно, но човешкото сърце е чувствителен инструмент. Преминавайки моста между сцената и живота, актрисата се озовава в спалнята на Мориц, без да оставя място за Янка, която трябва да отнесе любовта си отвъд гроба. Все пак е хубаво да се живее, казва ни тя, преди да се облече за сбогуване – Балинт Силади, режисьорка на пиесата.

Постановката е част от филмово-театралните продукции на Театър Мадач, Будапеща, които по време на ковид пандемията като едни от водещите унгарски репертоарни театри започват да заснемат театрални спектакли, като превръщат театралното си пространство в телевизионно студио.

Излъчването на видео запис на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 20 юни, 19:00 ч. до 23 юни, 19:00 ч. на сайта на Световен театър в София.. Пиесата е на унгарски език със субтитри на български и английски.Може също да ти хареса