Зимата на нашето недоволство

Жанр: театрална постановка
Автор: Юрий Дачев, по романа на Джон Стайнбек
Режисьор: Бина Харалампиева
Сценография: Свила Величкова
Участват: Илка Зафирова, Светлана Янчева, Василена Атанасова, Каталин Старейшинска, Асен Блатечки, Петър Калчев, Малин Кръстев, Христо Мутафчиев, Иван Петрушинов, Стоян Младенов, Георги Кацарски, Мак Маринов

За последния роман на Стайнбек от 1961 (получил Нобелова награда за литература) драматургът Юрий Дачев казва пред Стандарт, че отдавна краде време от съня му, защото „като всяка добра литература, ми се присмива“.

Днес сценичната му версия вече чака първата си публика, а режисьор е Бина Харалампиева, която неведнъж е работила в тандем с Дачев по класически текстове като Дама Пика на Пушкин или Бел Ами на Мопасан. Новата им постановка вече е съвременна история, която тръгва от Итън Хоули – потомствен аристократ, принуден от обстоятелствата да работи в магазин за хранителни стоки. Съпругата и децата му, от своя страна, държат на високия си социален и икономически статус и не се вълнуват от съхраняването на неговата почтеност. Те получават гръб и от няколко съветници, насърчили Хоули да бъде по-безмилостен, да приема подкупи и да търси заобиколни начини да забогатее – силен тласък по нанадолнище, в което честността и достойнството остават все по-високо.

Програма