Звукът на музиката

Жанр: мюзикъл
Автор: ПО ИДЕЯ НА „ПЕВЦИТЕ ОТ СЕМЕЙСТВО ТРАП“ ОТ
Режисьор: Уест Хайлър
Сценография: Джереми Барнет
Костюми: Уитни Локър
Музика: Ричард Роджърс, диригент: Игор Богданов, Светослав Лазаров
Хореография: Риолина Топалова
Участват: Весела Делчева, Александрина Стоянова-Андреева, Силвана Пръвчева, Никола Петек Пламен Гранджан Александър Георгиев Диана Димитрова, Мариана Цветкова

Звукът на музиката е мюзикъл по музика на Ричард Роджърс и текст на Оскар Хамърстайн II, по едноименната книга на Хауърд Линдзи и Ръсел Краус. Сюжетът се основава на мемоарите на Мария фон Трап от 1949 г. Историята на певците от семейство Трап. Действието се развива в Австрия, в навечерието на Аншлуса през 1938 г., Мюзикълът разказва историята на Мария, която приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня. Тя се влюбва в децата и в крайна сметка в техния овдовял баща, капитан фон Трап. Наредено му е да приеме служба в германския флот, но той се противопоставя на нацистите. Той и Мария решават да избягат от Австрия с децата. Много песни от мюзикъла са станали стандарти, включително Do-Re-Mi, My Favorite Things, Edelweiss, Climb Ev’ry Mountain и заглавната песен The Sound of Music.

Оригиналната продукция на Бродуей, с участието на Мери Мартин и Теодор Бикел, стартира през 1959 г. и спечели пет награди Тони, включително за най-добър мюзикъл, от девет номинации. Първата лондонска постановка е в Palace Theatre през 1961 г. Оттогава до днес мюзикълът се радва на множество постановки по целия свят. Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди Оскар, включително за най-добър филм. Звукът на музиката е и последният мюзикъл на тандема Роджърс и Хамърстайн, тъй като Хамърстайн умира девет месеца след премиерата на Бродуей. Двамата създават повече от 10 мюзикъла, сред които Оклахома, Южният Пасифик, Кралят и аз, Пепеляшка. За своите творби двамата печелят 37 награди Тони, 15 награди Оскар, 2 награди Пулицър, 2 награди Еми и 2 награди Грами.