Андре Ороско-Естрада и Юлиан Рахлин

Жанр: класическа музика
Диригент: Андре Ороско – Естрада
Солисти: Юлиан Рахлин
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Световно признатият диригент Андре Ороско-Естрада пристига за пръв път в България, за да представи Концерт за цигулка и оркестър от Менделсон заедно с виртуозния цигулар Юлиан Рахлин и Софийската филхармония. В програмата слушаме и симфоничната поема Животът на героя от Рихард Щраус.

Андре Ороско-Естрада е роден в Колумбия. Учи за цигулар, а първите си уроци по дирижиране взима едва на 15-годишна възраст. Премества се във Виена, за да следва в Университета по музика и сценични изкуства, а през октомври миналата година се завърна там, вече като преподавател. Ороско-Естрада ръководи Симфоничния оркестър на Хюстън като музикален директор до 2022 година. По същото време е и главен диригент на Виенския симфоничен оркестър. Дирижира водещи оркестри в Европа, концерти и оперни представления в Берлинската държавна опера и Залцбургския фестивал. Предстоящия сезон ще го отведе до Бостънския симфоничен оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Щатскапеле-Дрезден, фестивалния оркестър на Будапеща, Филхармонията на Осло и много други.

Юлиян Рахлин е всестранно надарен музикант – цигулар, виолист и диригент, той се изявява както като солист с водещите световни оркестри, така и като диригент с характерен динамичен стил, витална интерпретация и все по-налагащо се присъствие на международната сцена. През 1988 година печели наградата Млад музикант на годината на конкурса Евровизия и става най-младият солист, свирил някога с Виенската филхармония.  След дебюта си на диригентския пулт през 1998, той работи с Академията St. Martin in the Fields, филхармонията на Копенхаген, Английския камерен оркестър, Израелската филхармония, симфоничния оркестър на Люцерн и Камерния оркестър на Цюрих. Главен главен гост-диригент е на Royal Northern Sinfonia, Филхармоничния оркестър на Турку и Симфоничния оркестър на Кристиансан. Изявява се с оркестър Камерата – Залцбург, Немската камерна филхармония, ансамбъл Московски виртуози и Словенската филхармония.

Билетите са тук.