България: документално и късо кино

Поради големия интерес към късометражната програма Пътешествие из България през април е обявена втора дата. Кинематограф събират избрани филми от най-доброто българско късометражно кино, които обхващат цялата палитра от емоции, от които е изтъкан животът в нашата страна. Всеки ден тук се сблъскваме и с най-хубавото, и с най-лошото от българската душа и вземаме решения като това да останем или да се махнем, да обичаме или да мразим, да бъдем или да не бъдем. Именно тази сложност и пъстрота на живота в България е уловена в програмата с многопластови истории, разказани брилянтно от млади български творци.

Начало на програмата дава култовият Книга за хората на режисьора и сценарист Владислав Лаков. Филмът разказва за последната седмица от летния стаж на библиотекарката Славина в родното ѝ село. Спуснато от горе „мениджърско решение“ обаче я изправя пред тежък избор.

Част от програмата е филмът Непознати на режисьора и сценарист Камелия Петрова. Той ни разказва как двама непознати, срещнали се в автобус на дълъг път, решават съзнателно да не се влюбят, преди отново всеки да поеме по своя път? След него гледаме и филма на Надя Тодорова Небето зад хълма, който ни разказва за чувството за загуба на близък, което често оставя у човека усещане за незавършеност, объркване, самота. Какво обаче е това изживяване в очите на шестгодишно дете? Филм, разказващ историята на една близост, на искрената, чиста обич, чиито следи носиш някъде в себе си цял живот.

Част от програмата е и На червено на режисьора и сценарист Тома Вашаров – филм с над 36 световни фестивални награди, който ни слага в автобус, спрял на зациклил червен светофар, в който ситуацията излиза извън контрол, след като шофьорът отказва да продължи. Тези и още няколко филма ни очакват по време на програмата, озаглавена Пътешествие из  България.

Събитието се провежда на 23 април от 20:00, а мястото е Fuzzy Bar.