Истинска измама е поредният филм, който съчетава екшън с романтична история. Но зрителите, които очакват да се трогнат от пламенните любовни авантюри на Том Круз и Камерън Диас, ще останат леко разочаровани. Tук романтиката е изтикана на заден план в името на адреналиновите и подиграващите се със законите на физиката екшън сцени. Химия между героите на Круз и Диас действително има, при това съвсем нелоша, но за съжаление на едни и радост на други сценарният отдел се е съсредоточил върху максималното количество престрелки, експлозии и преследвания, а не върху развитието и взаимоотношенията на персонажите. Може би най-правилният начин да се възприеме Истинска измама е като самоиронично намигване от страна на Том Круз към приключенията му от Мисията невъзможна.

Историята ни запознава с откачения специален агент Рой Милър (Круз), на чийто фон Джеймс Бонд изглежда като особено срамежлив гимназиален преподавател. Симпатичната блондинка Джун Хевънс (Диас) се забърква случайно в поредната му смъртоносна мисия и, както повеляват правилата, сред престрелките и експлозиите се влюбва в него. С уговорката, че до последно не спира да си задава въпроса дали Рой всъщност е на страната на “добрите”, защото методите му са, меко казано, екстремни.

Истинска измама дори за секунда не се взема на сериозно и целта му е да забавлява, а не да предизвиква философски размисли. Екшънът е добър и практически непрестанен, а чарът на Круз и Диас успешно ще предизвиква усмивки в киносалона.