Късо кино и театър

Всички сме запознати с вечната репликата на Шекспир – „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори“. Именно тази мисъл вдъхновява редакторите на Кинематограф да създадат късометражната програма, озаглавена Театър – истории за преплитането на сцената с живота. В тази специална селекция от филми се срещат кинематографичният разказ с театралното изкуство. В тях усещаме много енергия, страст, загадка, бруталност, защото, както Шекспир подсказва, театърът далеч не се ограничава с пределите на сцената, той е навсякъде и по всяко време.

Къде е границата между театъра и реалността и има ли такава изобщо? На този и много други интересни въпроси търсим отговорите, а един от филмите, който ни помага в това търсене, е премиерният за КинематографТеатрален романс. Преди няколко месеца филмът участва в последното издание на престижния Film O’Clock International Festival, където спечели и наградата на публиката. Режисьор на филма е Теодора-Косара Попова, която неотдавна се бори в категорията Чуждестранен студентски филм на студентските Оскари с филма Танда. Историята в Театрален романс се развива в град Енск в един обикновен театър, намиращ се не просто между два булеварда, а точно на градския площад – място, където се сливат историите на двама души, упорито търсещи любовта. След прожекцията му имаме възможността да се запознаем с част от екипа.

Другият български акцент в програмата е Антракт – филм, заснет на българската театрална сцена със специалното участие на Анна Петрова и Ники Сотиров, като след прожекцията е предвидена дискусия с неговия режисьор и сценарист Мартин Динков. Филмът разказва за деликатна ситуация, в която личните взаимоотношения между актьорите вземат превес и играейки на сцената, те излизат от сценария, което води до непредвидими последствия. И всичко това пред очите на публиката, която продължава да мисли, че всичко това е театър. Освен двете български предложения в програмата гледаме и две норвежки продукции.

Гледаме на 19-ти април. Началото е в 19:00, а мястото е КЕВА (Клуб за Естетическо Възпитание на Артиста)