Длъжни сме да предупредим геймърите, че филмовият Принц на Персия е бегло базиран върху едноименната игрална поредица и въпреки няколкото свежи намигвания можем спокойно да кажем, че той просто е вдъхновен от нея. Което в някои отношения е жалко, защото историята на виртуалното приключение от 2003 Prince of Persia: The Sands of Time разполагаше с доста по-интересен и по-добре завъртян около Пясъците от заглавието сценарий от този, написан за филма.
Принц Дастан (Джейк Гиленхал) всъщност не се ражда с благородна кръв и привелегии, а е израснало на улицата сираче. Кралят обаче случайно става свидетел на една негова смела постъпка и решава да го осинови и да го вземе със себе си в двореца. Доста години по-късно възмъжалият Дастан повежда хитро замислена атака на персийската армия срещу легендарния град Аламут и благодарение на смелостта и най-вече на безразсъдството му баща му се сдобива с ново попълнение на владенията си. Впоследствие обаче се разбира, че цялото нападение над Аламут е част от една далеч по-мащабна и зловеща конспирация, Дастан е обвинен в убийството на краля и трябва да бяга в компанията на сексапилната принцеса Тамина (Джема Артертън), за да изчисти опетненото си име и най-вече за да спре освобождаването на Пясъците на времето, които ще разрушат света.
Всичко това е подплатено с луди каскади, добри екшън сцени, лековат хумор и колоритни персонажи в централните роли (обърнете специално внимание на Алфред Молина като добродушен бандит, който ненавижда едно-единствено нещо на света – данъците). В крайна сметка хората, които познават Принца от компютърния или конзолния му вариант, най-вероятно ще се почувстват разочаровани. За щастие всички останали ще получат съвсем приличен и високобюджетен приключенски екшън в стилистиката на Карибски пирати, точно както обещава плакатът.