Внимавай отляво /Watch Your Left /  – Франция, 1936, 12 мин., реж. Рене Клеман
Свежа комедия за боксьор, който се готви за предстоящия си мач. Живеещият наблизо Роже започва с интерес да следи движенията на спортиста. Един ден боксьорът няма с кого да тренира и решава да се пробва с безпомощния Роже.

Училище за пощальони /The School for Postmen/ – Франция, 1947, 15 мин., реж. Жак Тати
Мечтата на Франсоа, пощальон в дълбоката френска провинция, е да бъде толкова бърз, колкото пощальоните в Щатите, които са пример за него. Забавна комедия в традициите на ранните филми на Чарли Чаплин.

Герника /Guernica/  – Франция, 1950, 13 мин, реж. Ален Рене
Филмът е посветен на картината на Пикасо Герника. Платното представлява виждането на Пикасо за бомбардировката от 26 април 1937 година на мирното баско селище Герника, което германските съюзници на Франко в Гражданската война сриват със земята. Картината е ярък представител на кубизма и е нарисувана в черно-бяло с маслени бои.

Представянето /Presentation, or Charlotte and Her Steak/ – Франция, 1960, 12 мин., реж.Ерик Ромер
Уолтър и Шарлот се разхождат в живописно швейцарско селце. Той решава да запознае Шарлот с Клара, с тайната мисъл да я накара да ревнува. Класически любовен триъгълник с фина комедийна нотка и очарователния Жан-Люк Годар в главната роля.

Одисей /Ulysse/ – Франция, 1982, 22 мин., реж. Аньес Варда
В средата на 60-те Варда заснема една от най-известните си фотографии – гол мъж стои на плажа, до него си играе малко момче, а зад тях е трупът на мъртва коза. Името на малкото хлапе е Одисей и в този филм, режисьорката разказва неговата история.