Третата част от сагата Здрач определено ще помете феновете с доста повече екшън от предишните две серии, които бяха по-скоро статични и въвеждащи към предстоящите драматични сблъсъци. Затъмнение най-после намира правилния баланс между книгата и екранизацията, а и между тийнейджърската любовна история и сериозната доза зло от свръхестествен произход.
В Затъмнение най-сетне ставаме свидетели на някакво развитие, било то и в героя на вампира, и на сериозна подготовка за финала на тетралогията. Бела е както обикновено мрачна и раздвоена, Едуард е достатъчно привлекателен, за да накара фенките си да забравят за нелепите му лещи, а Джейкъб е толкова по холивудски добър, че със сигурност можем да кажем, че това не е последният филм, в който го виждаме.
На Бела Суон (Кристен Стюарт) не само й предстои дипломиране, ами трябва да направи и важен избор, който, разбира се, определя развоя на събитията. Разкъсвана между Едуард (Робърт Патинсън), нейният безсмъртен възлюбен, и Джейкъб (Тайлър Лотнър), вечно разсъблеченият й приятел върколак, Бела усеща заплашителния двубой между “добрите” вампири и въздигналата се армия от “новородени” вампири. Именно последната е оглавена от червенокосата Виктория, която все още търси мъст за убития си любим и смята, че единственият начин да постигне възмездие е да нарани Едуард, като убие смъртната му приятелка. Тъй като младите вампири са много по-опасни и кръвожадни от по-възрастните, те извършват поредица убийства в Сиатъл, което подсеща клана Кълън, че опасността се е насочила и към тях. Точно тази мисъл кара Едуард и Джейк временно да се съюзят, за да защитят Бела.
Отговорно можем да кажем, че Затъмнение умело подготвя почвата за финала на поредицата със сравнително добра игра, умерено развитие и внушително за жанра си операторско майсторство. Навярно върлите почитатели на сагата очакват нещо грандиозно и пронизващо сърцето, но да не забравяме, че това е една любовна тийн драма с митични елементи.