6 момента на Кат Стефанова

Мечтае за къща с голямо студио сред природата, изложби по цял свят и да създава изкуство за публичната среда, достъпно за всеки. Пътят ѝ като артист започва от Приложната гимназия в София, където завършва Рекламна графика. После се мести в Австралия и животът така я завърта, че време за рисуване не остава. Днес обаче вече е в Нова Зеландия – място, което я връща към изкуството и чиято вдъхновяваща природа става основна тема в картините ѝ.

В палитрата на Кат има едва 9 цвята, а кой е най-важният сред тях и защо, ще разберете след няколко реда.

Моментът, който те подтикна да се преместиш на другия край на света

От дете мечтая да обикалям света. В семейството брат ми първи отвори пътя към чужбина и аз чаках с нетърпение да завърша и да се запътя нанякъде. Докато обмислях накъде точно, една приятелка тъкмо се беше върнала от Австралия и някак ми показа пътя натам. Планирах да е само за 1-2 години, а станаха доста повече. Но не предвиждам да оставам тук завинаги.

Моментът, когато жълтото стана най-важният цвят в палитрата ти

Един ден експериментирах и започнах картина с равен жълт тон, който оставих да прозира на места. В този момент знаех, че това е моето нещо. Жълтата подложка се превърна в ключов елемент за всяка нова картина. За разлика от другите цветове яркожълтото някак свети, повдига духа и сякаш резонира на моите честоти.

Искам картините ми да зареждат хората с позитивизъм и жълтото е инструмент да го постигна.

Моментът, с който се награждаваш след уморителен ден

Работата ми в ресторанти ме разглези, та се награждавам се с неготвене и хапване навън. Както в изкуството, така и в яденето обичам да експериментирам и да пробвам нови комбинации. Животът в тази част на света ме отвори към азиатска и южноамериканска храна и сега няма връщане назад към шопската салата.

Моментът, в който предизвика сериозно себе си

Скорошната ми изложба в +това. Беше предизвикателство да нарисувам 8 картини едва за 1-2 месеца, докато си наваксвам с приятели и познати. В този месец трябваше и да намеря място за изложбата. Сред препятствията беше и че в София нямам студио и работих в спалнята си, както в гимназията. Всичко беше на тъгъдък, но резултатът си заслужаваше.

Моментът, когато откри най-новото си хоби

Електронната музика винаги ми е била присърце. Като дете майка ми ме събуждаше с хаус музика по радио Нова. В Нова Зеландия съм част от арт колектив с артисти от всякакви сфери. Покрай тях имам достъп до DJ оборудване и започнах да се възползвам. Oт време на време пускам музика по партита. Хубавото на това хоби е, че е социално и ме изкарва извън студиото.

Моментът, от който се страхуваш

Страх ме е от това да остарея и да съжалявам, че не съм поемала повече рискове, че животът ми е бил лишен от предизвикателства и приключения и не съм се опитала достатъчно силно да успея като артист. Това ме мотивира да продължавам и да не се отказвам.

Кат Стефанова е на katstefanova.com и  art.stefanova.kat