История на вещите: Vajarov & Paci Pac Pac

Неизбежно е – поне веднъж сте танцували на техни сетове, почервенявали сте от срам и смях на серията им Shame Songs и сте виждали как по техен знак познати места стават нови парти локации в поредицата Famous Party. В първия ден, в който ромът с кола се пие на терасата без яке, се срещаме с дуото Николай Въжаров и Пламена Гиргинова, за да ни разкажат за любимите си неща. Оказа се, че да слушаме историите им е също толкова приятно, колкото да слушаме музиката, която пускат.

Николай: Слушалките и лаптопа разказват цялата ни история. Преди да се запознаем, гледах снимки от някакво парти и на една от тях видях Пламена. Хареса ми още преди да знам колко много си приличаме. Помислих си, че е чужденка, обаче когато се появи тага с името й стана ясно, че не е точно германка. И тъкмо беше пуснала в профила си моя много любима и супер неизвестна песен на Soft Cell, така започна всичко. Вкусът й за музика ме изуми, и нейните любими групи излизат от 80-те. Малко след като вече бяхме заедно, един приятел ме попита дали не искам да селектирам музика за негово парти, преди години се бях занимавал с това. Пламена започна да се върти около мен и да дава предложения. Така станахме диджей дуо, съвсем естествено и от любов към музиката.

Пламена: Завършила съм оперно пеене и от малка се занимавам с музика, пея и свиря на пиано. Постоянно се упражнявам и разпявам в апартамента и стават какви ли не истории. Веднъж се бях заплеснала и пях между 2 и 4 следобед, на следващия ден се качвам да се извиня за шума на съседката отгоре, а тя отваря възхитена – мъжът й бил диригент и всеки ден чакала да ме чуе. Страшно мило беше. Гласът ми е много висок и понякога Николай ме чува от няколко пресечки, още преди да се прибере. Работя и по два други проекта. Единият е Grace on Air с пианистката Мария Каракушева, класически аранжимент на съвременни парчета. Другият е Operville, импровизация с Иво Димчев – имаме много дати в Европа, предстои и тук в края на май.

Пламена: Този сак е минал през какво ли не и е в учудващо добра форма – щом е издържал и проверките за обем на нискобюджетните полети… Обичаме да пътуваме из различни градове, но Рим е нашето място, гледаме да ходим там два пъти в годината. Не губим много време по забележителностите, повечето изобщо не сме ги виждали, но сме влюбени в баровете и малките улички. И в храната, Николай само там не е вегетарианец, прошутото им е твърде добро. В сака влизат дрехите и на двамата, въпреки че не са точно по равно – той има две тениски, а аз взимам цялата къща. Пътуваме много и заради моите участия, сега ще бъда цял месец в Рим за пролетната сесия на стипендия по оперно пеене, която спечелих, и ще сме заедно през част от времето.

Николай: Започна се от периода на Depeche Mode, в който всички бяха с кожени якета. Тогава търсих адски дълго нещо, което да е с класически мото силует. Толкова дълго, че накрая се отказах да го намеря в магазините и един познат на баща ми го уши по поръчка. Това ми е сравнително ново, пасна ми перфектно и не съм се и замислял – видях го и после дълго го дебнех да се появи в магазините. Хората постоянно ми казват, че ме свързват с кожено яке. Превърна се в нещо мое, все едно никога не съм го свалял. Пламена наскоро си намери една секъндхенд рокерия, много тежка и готина, оглеждам се и аз за нещо класическо.

Пламена: Бях на 10, когато баба ми за първи път ми направи кафе. Пиехме го заедно, за мен – чисто, само с малко сметана. Още от малка пия по няколко чаши на ден, сега са около четири-пет. Николай рядко пие кафе, така че нямахме машина и постоянно ходих до магазина, откъдето се връщах с една окаяна чашка… За рождения ден той ми подари тази кафемашина, която, естествено, вече е важна част от живота ми. Сутрин се будя адски трудно и той знае, че няма да стане, ако ме побутва да разхождам кучето – затова ми прави чаша кафе, носи я до леглото и ароматът е единственото, което може да ме накара да си отворя очите. Обожавам кафе и след вечеря, поръчвам си го като десерт и не ми пречи да спя добре.

Пламена: Аз не готвя много, но той прави невероятна паста. Това е любимата ни храна. И съвсем според италианската традиция, рецептите са много прости. Първият път, когато Николай извади две неща от хладилника и каза, че ще правим паста с това, аз реших, че се шегува и добавих още пет-шест продукта. Сега обаче ми е любима. Много си влияем на вкусовете, той ме научи да обичам моцарела, а заради мен спря да яде месо. Нещата, които си правим вкъщи, са тези, в които сме най-добри – всякакви салати от мен и паста от него.

Николай: Имам един супер артистичен приятел, отнесен и разсеян тип, който един ден прие много присърце, че нямам прякор. Каза, че трябва веднага да измисли нещо и че има два варианта – или да е свързан с място, на което съм живял, или да е нещо, което обичам. Живял съм в Москва, обаче Ники Руснака нещо не вървеше, така че тръгнахме по другия път. Това не е много за хвалене, но всички знаят колко обичам ром с кола – така се почна с Кольо Рома. Ако сте го чували или срещали из социалните мрежи, да знаете, че не е заради друго… Вкъщи винаги имаме продуктите за този коктейл – забъркваме го, пускаме силна музика и излизаме на терасата.

Николай: Dr. Martens са цяла традиция. Подаряваме си ги един на друг от три години насам. Още помня първия си чифт, носех го две години нон-стоп, докато кожата не се сцепи отвсякъде и не можеше да издържа дори на дъжд. Беше класическият нисък модел, черен с жълт шев. Пламена знаеше колко са важни за мен тези обувки, затова ми подари същия дизайн за един рожден ден. За нейния пък аз й избрах един плетен модел, супер авангарден, черно-бял, който се разплете от скачане по партита и концерти. Тези на снимката са новото ни допълнение – издирвах ги къде ли не. Всъщност тя не знае, че като бяхме на едно от участията й във Виена, тайно търсих нейния размер – открих го в едно магазинче и после „случайно“ я заведох там.

Пламена: Това е пръстенът, който нося всеки ден. Седем е моето число, затова за седмия месец от връзката ни, когато бяхме на едно парти, Николай ме изкара навън и ми го подари. Не е точно годежен пръстен, но и за двама ни е много символичен. Правен е по поръчка от Нева Балникова – не нося много бижута и няма нещо друго, към което да съм толкова привързана. Датата ни е 31 март, Николай беше направил на шега едно събитие във фейсбук, което се казваше Will you be my girlfriend и ме покани. Избра 31 март, за да не е 1 април и съвсем да реша, че се шегува. Още не може да преживее, че тогава натиснах Maybe.

Николай и Пламена са на facebook.com/VajarovPaciPacPac
Famous Party на 17 април ще се проведе с нова локация – складове Деспред, улица Веслец 84