Литературен фестивал „Да поЧетем“ 2023

Отбелязваме 24 май с пъстра културна програма на площад Славейков – очакват ни обиколки из околните литературни забележителности, разкази за българските класици и разнообразни съвременни прочити на българско творчество. В програмата са включени четения и срещи с любими автори, литературен базар, театър, работилници и концерт, който съчетава хип-хопа с българската поезия.

Площадът се преобразява напълно по случай тържеството, като на 24 май можем да се разположим на удобните кътчета за четене с напитка от бар зоната, да разгледаме мини базара за книги или да си купим страхотни литературни сувенири. Под небето ехтят откъси от големите български писатели Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски и много други. През целия ден можем да се сдобием с книга-изненада от голямата отворена книга-инсталация на издателство Orange, която приветства минувачите редом до пейката с братя Славейкови. 

Културните събития ни теглят към Славейков още в 11:00. Заедно с Катя Антонова малчуганите се запознават с Феята от захарницата, прочетена от актрисата Силвия Петкова. След литературното четене хлапетата развихрят собственото си въображение и създават свои истории по време на литературната работилница за деца.

Докато децата творят и се забавляват, ние потъваме в дебрите на Квартала на писателите, водени от Виктор Топалов, който ще ни разкаже повече за българските класици, творили около площада. Следобед можем да се включим в първия куиз на открито на тема българска литература, а привечерЦветелина Цветкова ни лекува с методите на смоехотерапията. Смехът продължава и благодарение на актьорите от импро театър Както ви харесва, които ни въвличат в интерактивното представление Ти четеш, ние играем.

Празникът на словото завършва с неповторим концерт на майстора на римите Жлъч, който интерпретира българска поезия в хип-хоп стил.