Място за шестица

Намира се на Малките пет кьошета, но е далече от тротоара. В един вътрешен двор Format събира шестима автори на бижута и малки функционални предмети.
Днес сме техни гости в пространството им за споделяне – на вдъхновение, планове, работа, смях и топло кафе в чаши с формата на зеленчук.

Важно е да имаш място, където да показваш работите си по най-добрия начин и да посрещаш всеки гост като приятел. Жестоко е, ако то е светъл апартамент в стара софийска къща с тавани до небето и балкон за някоя цигара към кафето. Яна, Ангелина, Красен, Евгения, Силвия и Марияна ни посрещат топло във вестибюла с диван, големи огледала в ретро рамки и висяща лампа от хартия. В стаята отляво е ателието на Ангелина, в тази отдясно – масата от мрамор с дървени крака на Яна. Те двете замислят проекта и канят останалите да се включат – никой не отказва, защото форматът им пасва. Така от два месеца имат своето място за срещи с изложбен терен – в централната стая, подредена като идеалната галерия.

Сблъсъкът на шест таланта върху 200 квадрата е вдъхновяващ – и за нас, и за тях. Фигурата, която образуват, прилича на оригами с безброй възможни сгъвки. Всички работят самостоятелно, но в екипа тече нова творческа енергия и общите проекти между единици от шестицата са чести. Те не само се разбират добре – тези хора се харесват, има връзка помежду им, която е от благороден метал. Свързва ги чувството им към красивото. Отказа от прекалена публичност и комерс. Желанието за лично отношение и контакт, когато някой почука на вратата им. Ще намерите всичко това тук, но първо им звъннете – защото важните срещи започват с уговорка.

Между другото, вече ви уредихме една. От 26 до 28 февруари Format посрещат първия си гост автор – Велислава Божилова, която тъкмо е завършила в Антверпен и прави любопитни обекти от порцелан. Чувствайте се поканени.

Ангелина Цветкова
Бижутата й са деликатна плетеница от сребро, която изработва първо от восък. След серията снежинки прези зимата, днес на работната й маса порастват цветя. Специал­ността й е Метал, а стажът – 20-годишен. Един ден, докато си търси ново ателие, попада в този голям апартамент… и така форматът се завърта.Красен Троански
Работи с порцелан и следва функционалността (и хумора!). Като малък нямал Lego, затова наваксва с предмети, заели формите си от конструктура. Харесахме чашите като фунийка от сладолед, вицът в тези с "дъвка" на ръба и дуета сол-пипер с надпис Ninia Anka (така дъщеря му Савина Троанска наричала себе си като малка).Евгения Цанкова
Господарката на възлите. Владее по учебник металите, но памучното въже, което багри сама, й е по-интересно. От него прави пръстени, колиета и гривни със скулптурна визия и лекота на перце. Обича експериментите и трансформацията на ежедневни материали в неочаквани бижута (вижте и пръстените от моливи).Силвия Чанева
Започва с купи и декоративни предмети преди една изложба да я тласне към бижутата от керамика – преди две години.
В първата й серия води мотивът на черупката от дъното на морето, а днес я привлича гумата, върху която нанизва и заплита керамични халки. За разлика от повечето артисти, носи с охота всичко, което създава.Марияна Рибарова (Papieta)
Едрите й бижута от кожа не са в състояние да бъдат незабележими. Чудно е как чифт малки женски ръце успяват да създадат тези сложни конструкции от нулата. Марияна започва да работи с кожа случайно и първоначално прави дребни "момичешки" украшения. Сега е намерила себе си в двуизмерните форми със силно присъствие (първично дори).Яна Танковска
Завършила е Керамика, но това скъпо и бавно удоволствие остава дълго на заден план, докато прави красивите си лампи от хартия (поне три от тях ни светиха във Format). По-късно открива ювелирната керамика – в ателието й има хитри брошки с магнит, бижута с топки, свещници и, отскоро, керамични аксесоари за голите кабели с крушка.