Невидима София: изчезналите кина

София помни. Въпреки опитите да я накарат да забрави, въпреки чезнещите сгради и унищожените паметници на култура столицата помни своето някогашно великолепие, отразено и съхранено в разказите на всички онези хора, за които миналото е ярко запечатано в колективната им памет. Това се опитахме да покажем през 2023 с фотоизложбата на Програмата Невидима София, посветена на архитектурното наследство на града, скрито в неизследваните улички, далеч от отъпканите пътеки на всекидневието. 

Този април връщаме отново лентата назад, всичко наоколо става черно-бяло, форматът е 16-милиметров. Движещите се образи току-що са подчинили целия свят на своята магия. Първата кинопрожекция се случва в Париж през 1895 г., а година по-късно в кафене „България“ в София сънародниците ни преживяват своята. Оттук насетне, само две десетилетия след Освобождението, младата ни столица постепенно се превръща в пример за културно подражание.

Модерен театър, Глория палас, Роял, Европа палас, Балкан, Рекс, Славянска беседа, Македония… това е само малка част от храмовете на киното, процъфтяващи в златната епоха на стара София. Създаването на Модерен театър през 1908 година, а по-късно и на кино Одеон (тогава на улица Цар Симеон) бележи началото на българската киноиндустрия, появяват се първите родни филми и специализирани издания като Киножурнал и Нашето кино, салони изникват навсякъде в София, както и в други градове в страната. 

Сега локациите на тези знакови места са забравени, а сградите на някои от тях отдавна вече не съществуват. Някогашната романтика е отстъпила пред модерния си еквивалент – мултиплекс кината в моловете. Кристалната картина и висококачественото озвучаване обаче не могат да изместят очарованието на изгубената софийска кино общност. 

София – Кино Сердика – изглед София (3 август 1968) Изглед на кино „Сердика“. Пресфото-БТА снимка: Д. Дейнов

Съвместната изложба на Програмата и L’Europeo Невидима София: изчезналите кина отваря отдавна залостеното преддверие към историите на най-ранните кина в града и тяхното значение за облика на столицата ни като културно средище. В следващите седмици планираме да ви разкажем за тях и да си припомним любовта и уважението към седмото изкуство тъкмо в онези несъществуващи вече салони на неспирано визуално въображение. 

На 24 април в галерия nOva art space проследяваме връзката между минало и настояще, игра на преди и след, на тогава и сега, в търсене на отговор защо се случи така и къде изчезнаха всичките ни кина? Фотографиите на Георги Андинов, Александър Станишев и Ивелина Димчева представят съвременната визия на някои от култовите места, съпоставени с архивните кадри на една цяла отминала ера. Защото тя ще е жива, докато има кой да си спомня и разказва за нея. Изложбата продължава до 27 април, а на 9 юли се мести в откритата галерия пред Народния театър „Иван Вазов“.

Събитието се осъществява благодарение на Etat Pur, GIN 1689, NESCAFÉ® Dolce Gusto® и SETU fine living boutique.

С благодарности към Столична община и nOva art space.