Невидима София

Програмата неуморно следи и отразява всички вълнуващи културни събития в София и отвъд, но този ноември медията предприема мащабна инициатива, посветена на архитектурното наследство в столицата. От 2 до 5 ноември в галерия Doza и от 6 до 19 ноември в The Mall се разхождаме по улиците на Невидима София. Разглеждаме черно-бели фотографии на красивите, но рушащи се сгради – еталони за изящество и култура от периода между Освобождението и Втората световна война, пречупени през артистичния обектив на различни по стил и индивидуалност фотографи.

Какво виждаме, когато се разхождаме по софийските улици? Със замъглен от всекидневието поглед често усещаме, че се плъзгаме по повърхността, забравили, че през пукнатините на старите сгради се процежда силата на миналото – неповторимият дух на стара София. Оставяме зад себе си отъпканите пътища и до болка познатите делнични грижи, за да обърнем внимание на културно-историческите пластове, кристализирали под формата на изключителните архитектурни постижения от началото на миналия век.

Елегантните извивки на сецесионовите елементи прегръщат фасадите, издигнати между Освобождението и Втората световна война; каменни родственици на Атлас подпират обелена мазилка; бледи женски лица надничат от облаци декоративни флорални орнаменти в опит да спрат времето. Отвръщаме на погледа им и разкриваме непознатото лице на града, което, подложено на изпитанията на десетилетията, постепенно гасне.

Непреодолимият поток на времето неизменно носи в себе си идеята за новото начало, но заедно с нея обезателно и концепцията за мимолетност и загуба. В изложбата Невидима София обаче застиваме между минало и настояще и открехваме портата към едно пренебрегвано, често дори невидимо лице на града. Това лице ни се усмихва от фасадите на архитектурните съкровища на столицата. Макар потънали в забрава, те отварят портал към отминали епохи и между бръчките на пукнатините си ни намигат, припомняйки ни стойността на културната памет.

Чрез серия от фотографии, създадени от Бони Бонев, Ваньо Димитров, Георги Андинов, Георги Величков и Никола Николов специално за изложбата, разглеждаме София в детайл и преоткриваме изумителни образци на изящество и естетика, преди да бъдат напълно заличени от съвременния ѝ облик. В произведенията откриваме контрасти между старо и ново, съзираме светлината в сянката и тълкуваме скрити значения, закодирани в композициите. Въпреки отсъствието на цвят произведенията обхващат всички нюанси на проблематиката, която далеч не е само черно-бяла.

Повечето от артистите не се занимават специфично с фотография на градска среда и техните разнообразни перспективи формират цялостен поглед към един проблем, който все по-често започва да навлиза в общественото внимание. През прозореца на фотографиите зърваме фрагменти история, а носталгичното пътешествие ни вдъхва нова надежда, че миналото има своето място в царството на бъдещето.

Всеки кадър е парченце от пъзела и общата картина хвърля светлина върху онази София, потънала в сянка, за да разцъфне отново, видима, осезаема и жива.

Част от фотографиите от изложбата Невидима София са направени #withGalaxyS23 Ultra, с който улавяш епични моменти.

Събитието се осъществява благодарение на The Mall, JTI България и други.

Програма

02 ноември 2023 - 05 ноември 2023 - DOZA
06 ноември 2023 - 19 ноември 2023 - The Mall