Премиера на „От авторите и читателите за книгите и четенето“

Тази сряда, 29 ноември, в Столичната библиотека се потапяме в света на книгите на премиерата на новата книга на издателство Колибри: От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО със съставители Анна Лазарова и Светлозар Желев. Книгата представя 42 лични разказа от хора, по един или друг начин свързани с литературата и творчеството. Сред тях разпознаваме Аксиния Михайлова, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Георги Бърдаров, Гергана Гълъбова, Юлия Спиридонова, Зузи Аспарухова и много други, като в селекцията откриваме както известни имена, така и тепърва навлизащи в сферата писатели.

Броят на авторите е препратка към книгата Пътеводител на галактическия стопаджия на Дъглас Адамс. В нея той дава отговор на „Великия въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало“. Четиридесет и две. Това число обикаля света, изследвано е, анализирано е и свръхинтерпретирано. То се превръща в разпознавам белег на книгата, а чрез него единствено литературата измежду изкуствата и науките дръзва да застане зад отговор на неотговоримото.

Идеята за книгата произтича от нуждата да се говори повече за книгите и четенето, да се обсъжда и анализира проблемът с липсата му, да се намери решение. По деликатен и нежен начин съставителите успяват и заинтригуват въображението ни, а освен писатели в книгата се срещаме още и с издатели, журналисти, млади творци и дори деца. Те не само пишат по темата, но и отговарят на въпроси като това кои са авторите, които ги вдъхновяват, кои са книгите, които обичат да подаряват, и други. За приказния тон в книгата допринасят и илюстрациите на Росица Гърджелийска.

Утоляваме литературната си жажда на 29 от 19:00 часа в Литературния клуб на Столичната библиотека (етаж -1). Вход свободен!