Тейлър Суифт е личност на годината според списание Time


Стана ясен изборът на списание Time за личност на годината – това е певицата Тейлър Суфит. Напомняме, че списание Time присъжда всяка година наградата на събитие или човек, за които се смята, че са имали най-голямо влияние върху световните събития през изминалата година. Признанието на Суифт я нарежда до личности като Барак Обама, Грета Тунберг, Володимир Зеленски, Марк Зукърбърг и я прави първата жена, отличена с този приз два пъти, откакто е дадено началото на това “състезание” през 1927 г.

Първият път се случва през 2017, когато името ѝ е споменато като част от  “нарушители на мълчанието” – групата хора, които списанието определи като жизненоважни за движението #МеТоо. Тази година най-силната конкуренция за титлата “Личност на година” се оказва новият крал на Великобритания Чарлз III и куклата Барби, чиято популярност стигна нови висини след филмовата адаптация и културния феномен “Барбихаймер”.

Безспорно популярността на поп сензацията е почти несравнима в американската поп култура, а и по света като цяло. Всеки неин нов албум, успява да счупи всякакви рекорди в музикалния бранш, включително тези, които сама е поставила, но и тези на конкурентите. Слушанията ѝ в платформите за музика като Spotify наброяват 20 милиарда само за 2023, а челните ѝ позиции в официалните класации като тези на  Билборд растат с всеки нов сингъл. 

Целият успех и мания около артистката се затвърди повече от всякога и със световното ѝ турне, което обединява всичките ери и творчество на Суифт в един грандиозен 3-часов спектакъл. Началото на турнето беше дадено през март, като оттогава са минали над 40 напълно разпродадени шоута в САЩ и няколко в Южна Америка. След коледните празници то продължава, като следващите му спирки са Азия и Европа, където има общо над 50.  Успехът на турнето успя да направи певицата и милиардер, за което помогна и световното разпространение на концертния ѝ филм, посветен на т.нар. Taylor’s Swift Era’s Tour. 

През 2023 Суифт продължи и презаписването на старите си албуми – едно дело, което тя започна, след като правата за собствената ѝ музика бяха закупени, без да се допитат до нея. Новите-стари албуми успяха да повторят и даже да надхвърлят успехите на оригиналните записи, което се дължи и на пускането на нови песни от въпросните ѝ музикални ери, до които почитателите ѝ не са се докосвали. 

Истина е, че Тейлър Суифт е фурия в музикалната индустрия и феномен, който рядко се появява в поп културата, но във времена на сериозни световни конфликти, някои на близо, други далечни, изборът на списание Тime е повече от противоречив. Тенденциите в последните години сочат точно към това, че все повече политическите, но най-вече общочовешките конфликти и личностите около тях са тези, които оглавяват корицата на специалното издание. Суифт е и първият представител на сферата на изкуството, който е обявен за “Личност на годината”, а решението ни оставя да се чудим каква точно е идеята на списанието с тази победа. 

Питаме се повече от всякога дали е разумно във времена като тези да се дава още по-голяма трибуна на хора от развлекателната индустрия за сметка на истински важните събития, или именно това е доказателството, че пред изкуството няма равно – то обединява, провокира, но най-вече докосва човешката душа. 

Откриваща снимка: Eva Rinaldi – Flickr,