Анимализмът – посоки и прояви в българското изкуство от XIX до средата на XX век

Жанр: живопис, рисунки, скулптура, илюстрации

От 24 май в Софийската художествена галерия можем да видим една от първите изложби, проследяващи и представящи една слабо изследвана тема в българското изкуство – пресъздаването на животни. За разлика от други жанрове, които бързо навлизат и се установяват в България след Освобождението, анимализмът присъства в чист вид по-ограничено. Въпреки това се оформя изключително разнообразна картина от произведения, в които животните и най-вече птиците присъстват в един или друг визуален контекст.

В изложбата е отделено особено място на декоративните проекти, реализирани от студентите в Художествената академия в първите 50 години на ХХ век. Експозицията обръща специално внимание и на скулптурата, в която анимализмът присъства най-ярко в българското изкуство. Проследени са също така и отделни преходни зони между анимализма и други жанрове.  Можем да видим огромно разнообразие от произведения – рисунки, скици, акварели, илюстрации, карикатури, живопис, керамика и скулптури.

Най-ранните творби в изложбата са дело на Захари Зограф и са от първата половина на ХIX век, а най-скорошните творби са от средата на миналия век и зад тях седят Давид Перец и Жорж Папазов.  В експозицията откриваме още и произведенията на Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Иван Лазаров, Константин Щъркелов, Георги Попов – Джон, Иван Пенков, Иван Мърквичка, Борис Георгиев, Андрей Николов, Илия Петров. Колекцията съдържа и немалко непоказвани досега творби. 

Програма