[фото] останки

Жанр: фотографии

Известният испански фотограф и визуален артист Жоан Фонткуберта поставя пред обществото ни въпроса за това какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци и остатъци, онези неволни кадри и издънки на самия фотографски материал? Това е въпросът, чийто отговор търсим в новата изложба на Галя Йотова – [фото] останки

Тази изложба се появява в резултат на решението на Галя Йотова да дигитализира част от архива си. В този процес тя открива, че в нейната колекция от снимки има засилено присъствие на случайни кадри, на светлина, сянка и прах върху обектива, на нечия рамазана фигура, лице или на нещо, което просто не трябва да е там, където е. Така се ражда новата ѝ изложба, за която тя подбира именно тези неподозирани за снимащия фантомни образи, призраци и изплъзващи се сенки, които обаче раждат особени чувства и напомнят за най-същественото ефекта от времето.

Наред с отрязаните късове и случайните снимки в експозицията разглеждаме и някои фотографии, които са друг пример за останки – забравените и залежалите в кашони или някой ъгъл на стаята снимки.
Получаваме ли отговор на въпроса на Жоан Фонткуберта, или оставаме с повече въпросителни, разбираме в галерия Сердика.

Програма

21 март 2023 - 18 април 2023 - Сердика