Гласовете си виждам

Жанр: живопис

От 11 май до 3 юни Галерия Ракурси приютява новата изложба на Атанас Хранов. Специфичната живопис на художника съчетава колоритни абстракции с хиперреалистични елементи, заиграва се с обеми и материали, техники и изразни средства, а платната му преливат от цветове, редувайки впечатляваща материалност със стилизации и условности. Именно този контраст в картините на Хранов ги превръща в своеобразни загадки, чиито скрити кодове са изключително увлекателни за разградаване от страна на наблюдателя.

Подобно наблюдение споделя и писателят Александър Секулов, който ще представи изложбата: „[Атанас Хранов е] творец алхимик, който открива тайната на превръщането на земните елементи в злато, но решава да я пренесе до зрителя именно като тайна, а не като формула. Защото през житейския си път е разбрал, че в света има място, където човешкият глас става видим. Като къпиновия храст насред библейската пустиня, който внезапно пламва от присъствието на Бога“.

Атанас Хранов е роден в Пловдив. Завършил е Националната художествена академия, специалност Дърворезба. Зад гърба си има над 60 самостоятелни изложби и десетки колективни изложби, носител е на награда Пловдив за изобразително изкуство, 2001 година, наградата на галерия Дяков за 2004 година, награда Аметистова роза за високо авторско постижение на художник (2007 година) и наградата за живопис на биеналето Приятели на морето, Бургас, 2016 година. Разпознаваемите му картини се завръщат в галерия Ракурси за втори път след изложбата си през 2021, като Гласовете си виждам навярно е най-личната и най-изповедната изложба на автора. В няколко от творбите откриваме инструментариума на художника – тубички с бои и разрошени четки левитират сред енигматични обекти, край призраците на недовършена закуска и метални елементи, „импрегнирани“ единствено с помощта на живописта.

„Неслучайно в изложбата има покъртителна творба, която едновременно прилича и на амвон, и на раковина. Така, както морето спи в раковината и пее, така човек се приютява в словото и живее. Вижте тази изложба“, допълва Секулов.

Официалното откриване е на 11 май от 18:30.

Програма

11 май 2023 - 03 юни 2023 - Ракурси