Международното биенале на стъклото 2023

Жанр: стъкло

На 6 октомври Международното биенале на стъклото, утвърдило се като едно от най-мащабните арт събития у нас, се завръща за своето четвърто издание, което минава под наслова „Заедно“. В Националната галерия, галерия Средец към Министерството на културата и УниАрт на Нов български университет можем да се докоснем до творбите на над 200 автори от близо 50 държави.

Основната изложба е разположена в Квадрат 500. Сред авторите в нея са чешкото дуо Станислав Либенски и Арослава Брихтова – учители и приятели на директора на биеналето Константин Вълчев. Друг автор от чешки произход, чиито творби също можем да разгледаме, са тези на Вацлава Циглер. Важен акцент в тазгодишното издание е осъщественото с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в София представяне на нидерландски художници, селектирани от куратора Хан де Кльойвер, който е и сред членовете на международното жури. 

Съдействието на Италианския културен институт в София е причината и тази година да се докоснем до автори от италианската (муранска) школа в художественото стъкло. С пластика, напомняща за разточителното рококо, участва един от италианските майстори Лучо Бубако, както и талантливата бижутерка Катерина Джузики. И двете имена са ни познати от миналогодишното издание, в което творците участваха със съвместно произведение.

От 17 октомври до 3 ноември галерия Средец е домакин на пътуващата изложба на унгарски майстори на стъклото, озаглавена Glassification.hu. В края на октомври пък се пренасяме в галерия УниАрт в НБУ, където ни очаква изложбата Началото, представяща работи на студенти и преподаватели от департамент „Стъкло“ във Факултета за изящни изкуства на Анадолския университет и ателието по стъкло в Нов български университет.

По традиция изложбата идва със съпътстваща програма, която се състои от лекционна част с гостуващи участници в биеналето. Тази година тя се провежда на 6 и 7 октомври от 10:00 в Квадрат 500. Противоречия в стъклото и Изкуството е безкраен процес на откриване са само две от 12-те лекции, които обхващат най-различни теми от съвременната унгарска сцена за изкуство от стъкло до обширната тема за колаборациите в изкуството. Цялата програма и лектори откриваме тук.

Почитателите на изкуството от стъкло, които нямат възможност да посетят изложбите и лекциите на живо, могат да ги проследят във виртуалното пространство благодарение на предоставената от Лаунджи/Lounjee платформа IBG Connect.

Програма

06 октомври 2023 - 03 декември 2023 - Национална галерия Квадрат 500
17 октомври 2023 - 03 ноември 2023 - Средец
31 октомври 2023 - 30 ноември 2023 - UniArt Gallery