На границата с материалното

Жанр: колажи

Този септември в галерия Сердика се плъзгаме по гребена на въображението на визуалната артистка Антония Колева-Нитра, която представя 23 дигитални колажи. Произведенията са различни по формат и медия и са създадени на база на специално селектирани аналогови изображения, някои от които с антикварна стойност. Експериментирайки с разпознаваеми образи от всекидневието, животни и пейзажи, Нитра размива границата между илюзия и действителност и натрупва множество значения в многопастовите си творби.

Между редовете разчитаме феминистки мотиви – в популярните женски образи от списания и картички от близкото и по-далечното минало. Авторката противопоставя тези „икони“ с наложените ролеви модели, ценности и социални рамки. Извадени от контекст, тези фигури стават част от нов наратив, който прекрачва отвъд познатото, отвъд клишето, и провокира наблюдателя към реакция. Композициите съдържат малки детайли, неуловими на пръв поглед, които носят допълнителна добавена стойност и носят важни послания, ключови за разбирането на колажите.

Творбите на Нитра обаче не спират до критика на джендърните норми и очаквания към жената в съвременното общество; някои от тях отправят коментар към политическата, икономическата и религиозната система. Консуматорството и материализмът също са проблематизирани, комбинирани с лайфстайл влияния и ретро естетика.

В колажите откриваме препратки и интерпретации на поп-арт стила. Смесените техники на печат и дуалността между дигиталното и аналоговото, които намират допирна точка в работите, допринасят за това, като разнообразните текстури стимулират сетивните ни възприятия и подчертават концепциите на произведенията.

Програма

07 септември 2023 - 30 септември 2023 - Сердика