Омар и скарида на моята чиния, надувайте, момчета, да стане на парчета

Жанр: скулптура, живопис, видео, инсталация

Омар и скарида на моята чиния, надувайте, момчета, да стане на парчета е дългосрочен проект, който се занимава с културата и променящата се икономика, отнасящи се към образа на омарите – дали като храна за богати или бедни, консумирани тържествено или разчленени с прибори за хранене преди поредния делови разговор.

В Swimming Pool от 16 май до 27 юни можем да разгледаме третата изложба към проекта, зад която седят артистите Робин Феникс Уайтхаус (Великобритания) и Тодор Рабаджийски (България). В своята експозиция те разглеждат омара през вековете и как маркетингът създава определен образ, който се превръща в аналог на настоящето.

Част 3: Транспорт, както е алтернативното име на изложбата, представя широк спектър от медии – от скулптура, живопис и видео до инсталация, изградена от физическото присъствие на омарa. Картини и принтове представят донякъде романтизираната хронология на животното, правейки препратки към историята на изкуството. В същото време в експозицията са представени алуминиеви отливки, които ни отпращат към инструментите, подпомогнали промяната в позицията на обекта: консервните кутии, промишлеността и транспортните механизми, благодарение на които милиони омари се разпространяват по целия свят.

Програма

16 май 2024 - 27 май 2024 - Swimming Pool