Вселената на Генчо Симеонов

Жанр: живопис

Познаваме Генчо Симеонов от карикатурите във вестник Стършел, илюстрациите му в повече от 25 книги на български и чужди автори и живописните му платна с маслени бои. В настоящата експозиция в галерия Сердика се потапяме във фантазния му свят, в който ясно личи българският светоглед и специфичното светоусещане на автора, както и карикатурното му мислене.

Платната ни връщат в детството на художника, вдъхновени от тайното прозорче, което той открива в малката къща в Челопечене, където е роден и прекарва дни и нощи в будно сънуване на имагинерни селения. Валери Александров от Съюза на българските художници, секция „Карикатура„, допълва, че прозорчето „пътува в художника от Шопия до Великата страна на поезията в багри, на веселието и безгрижните сумашедши, които не пречат на остапбендеровците, на кралиците на нощта или сбърканите, на пръв поглед, изобретатели да си вършат работата“.

Творбите на Симеонов са подчертано наивистични, игриви и абсурдистки, тук-там със загатнати кубистични влияния, които навяват алюзия с творбите на Хуан Грис и Пикасо, най-вече в изкривените до неузнаваемост музикални инструменти и стилизираните персонажи, застинали в изражение на почуда и екзалтация. Срещаме се с причудливи същества, загадъчни механизми и изобретения, надникваме в хаоса на ателиета, крепости и кафенета, скитаме се по улиците на кипящи от живот градове и с радост попиваме изблиците на цвят и комичните сюжети, които се прокрадват между редовете.

Вернисажът е на 1 август в 18:00.

Програма

01 август 2023 - 12 август 2023 - Сердика